Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Meiresonne

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Meiresonne

Bierbrouwerij Meiresonne was een bierbrouwerij uit Gent (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De oorsprong van Brouwerij Meiresonne in Gent ontstond in 1866 nabij de kerk van Bellem. Hier huurde de familie Meiresonne een woning van baron de Kerchove d' Exaerdeachter. De kinderen van Augustin Meiresonne (1796-1861) en Eugenie De Reu (+1854) namen hier Brouwerij Ad. Van Maldeghem over. De gezusters Ida (1837-1916), Pauline (1839-1918) en broer August (1843-1913) werden er de uitbaters, en dit tot in 1918. Hierna werd het een depot.

Van Bellem, via Landegem naar Gent

August, een van de zoons, trok zich in 1871 al terug uit dit bedrijf en begon een brouwerij te Landegem (Nevele). Hij startte er de Brouwerij de Hoprank samen met echtgenote Marie David, met wie hij 10 kinderen had. Ze hadden er een voor die tijd moderne zaak. Hij werd te Landegem ook schepen en later burgemeester. Zoon Aimé (1888-1966) nam in 1913 de leiding van het bedrijf over. Het bedrijf werd echter in 1918 door de terugtrekkende Duitsers vernietigd, wat aanleiding gaf om in Gent een nieuwe start te nemen. Daar nam Aimé de Brasserij Prosper van Oostende-De Marteleire aan de Koepoortkaai over en noemde deze voortaan weer Brouwerij de Hoprank.

Van bloei tot overname

In 1935 veranderde de naam Hoprank in Meiresonne, wat in Gent oneerbiedig Meire-zeke werd genoemd. Erg slecht kan deze drank waarschijnlijk toch niet geweest zijn, want men kende er tot de jaren ’60 een bloeiend bedrijf met meer dan 500 werknemers; in het Gentse kon men overigens niet naast de naam kijken. Aimé had de algemene leiding, zuster Céline was zijn rechthand en broer Alfred was brouwmeester.

In 1964 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Artois, wat weer op ging in Interbrew en werd later InBev. De brouwerij werd in 1975 gesloten.

In 1985 werden de gebouwen gesloopt en verrezen op de site appartementsgebouwen, waardoor het verleden er bijna volledig werd uitgewist. Het enige wat nog herinnert aan de brouwerij is een zeer grote partij glas-in-lood ramen van de brouwerij op de hoek.

Lees ook

inventaris.onroerenderfgoed.be

Deze groeide uit twee voordien in deze zone reeds actieve bedrijven, de brouwerij Heughebaert (sedert begin XIX) en de brouwerij-stokerij J. Spilthoorn (opgericht in 1838). Beide kenden een afzonderlijke langzame groei tot ca. 1930-1933 toen ze (definitief?) samengevoegd werden en een expansieve fase begon, welke de vroegere kleinschalige bebouwing (voornamelijk arbeidershuisvesting) verdrong. De meeste thans nog bestaande constructies kwamen trouwens tussen 1933 en 1937 tot stand. 

Toevoeging van de heer Merckaert - "Mijn grootvader was van 1934 tot 1972 verdeler van Meiresonne voor de streek van Geraardsbergen. Brouwerijen werkten toen heel anders dan nu. Zo had mijn grootvader eigen flessen en bakken en een eigen spoelinstallatie.

Tot na WO II werd het bier immers aangeleverd in vaten en werd het zelf gebotteld. Kort na de oorlog, door gebrek aan brandstof en vw, gebeurde het transport van die vaten zelfs nog met de "boerentram" en moest hij zijn vaten in de tramstatie van Geraardsbergen gaan ophalen. Rond de jaren 50 gebeurde de levering van het bier in bakken en alu vaten."

Cookie instellingen