Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Van Roy

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Van Roy

Bierbrouwerij Van Roy was een bierbrouwerij uit Wieze (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

In 1866 startte Pieter Jozef Van Roy in zijn landbouwbedrijf ook een brouwerij die vanaf 1907 werd voortgezet door zijn zoon Raymond, die later burgemeester werd in Wieze en overleed in 1951 in Duitsland. Raymond had de brouwerij verder uitgebouwd, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd al het noodzakelijke koper gestolen. Na de werderopbouw pakt men de draad weer op maar weer kwam er een Oorlog. Echter in de Tweede Wereldoorlog kon men een surrogaatbier blijven brouwen. Na ook hier de draad weer te hebben opgepakt lanceerden Jan en Willy Van Roy in 1952 de Wieze Pils.

Octoberfeest

Het bedrijf verwierf bekendheid tot in het buitenland met zijn jaarlijkse Wieze Oktoberfeesten, een 16-daags feest dat naar analogie met het evenement in het Duitse München bier in literglazen serveerde. In topjaren kwamen er meer dan 300.000 bezoekers.

Failliet

Brouwerij van Roy, met ooit 370 werknemers in dienst, ging in 1994 een eerste keer failliet. Er werd een nieuwe vennootschap opgericht en de brouwerij ging verder onder de naam Wieze Het Anker en gaf toch nog werk aan 50 werknemers. Toch ging de productie achteruit van 120.000 hectoliter naar 30.000 hectoliter. Dit kwam onder meer door het verlies van een aantal contracten met supermarkten. In 1997 werd de brouwerij opnieuw failliet verklaard en werd gesloten. Ze brachten pils uit maar ook heel wat andere biersoorten onder de verzamelnaam 'Wieze bier'. Een onvolledige(?) opsomming van de verdewenen bieren: Dorpsbier, Helles, geuze, trippel, bruin, oud bruin, Christmas, blond, bruin, export, Royal Bock, Royal Faro, Oude Vondel, en Bock.

Heden

In 1999 kocht de bouwpromotor Matexi de gebouwen en grond. In 2001 gingen de gebouwen tegen de vlakte. In 2008 werd beslist de vrijgekomen grond te verkavelen in 58 bouwloten, nadat de site was omgevormd tot woonzone.

Toch weer Wiezebier

Sinds 2011 is er een nieuwe Brouwerij gevestigd in Wieze, Brouwerij Weize welke het oude logo heeft overgenomen alsook de gedeponeerde merken voor de Benelux. Het oude logo wordt nieuw leven ingeblazen en de merken registraties werden uitgebreid tot gans Europa en de VS. Wiezebier zal weer op de kaart gezet worden. Heden brouwt men er de Wieze Tripel Blond & zoet Bruin (8°).
 

Lees ook

Cookie instellingen