Bierbrouwerij Du Lac in Brugge

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Actieve brouwerij
Nee (54 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1919
Gestopt in
1965 (46 jaar actief geweest)
Overgenomen door

Biermerken van Bierbrouwerij Du Lac in Brugge

Geen biermerk bekend van Bierbrouwerij Du Lac in Brugge.

Achtergrond informatie

Brouwerij Du Lac was een coöperatieve bierbrouwerij, opgericht op 24 september 1919 in de Belgische stad Brugge. Een coöperatie tussen 43 verschillende brouwers, waaronder o.a. Brouwerij 't Hamerken, Brouwerij Drie Monniken, Brouwerij de Cop, Brouwerij de Zwaan, Brouwerij Wante en Brouwerij de Meermin, allen uit Brugge, Brouwerij de Leeuw uit Aartrijke en andere, meestal uit de provincie West-Vlaanderen. De samenstelling van de leden werd trouwens dikwijls gewijzigd.

Pils

Op die manier wilde de groep de krachten bundelen tegen de grootste Brugse brouwerij die reeds lage gistingsbieren, lees pils, brouwde, nl. Den Arend, maar in 1928 gefuseerd met de Belgica uit Gent).

Het eerste brouwsel van Du Lac werd reeds in 1921 op de markt gebracht en kende al vlug succes. Later kwamen er verschillende varianten van dit bier, met de namen Bock, Mixte, Bavière, Export, Munich en Sterck. Ondertussen zaten de leden zelf ook niet stil en streefden ze ernaar ook hun eigen pils op de markt te brengen. Zo nam Brouwerij 't Hamerken vanaf 1933 geen bier meer af van Du Lac.

Brouwerij als een kasteel

Du Lac was geïnstalleerd in maalderij van Hendrik Macqué aan de Katelijnevest. Door de verbouwingen van 1900 door Oscar De Breuck had het eerder het aanzicht van een kasteel dan van een brouwerij.

Overname

In 1960 werd Du Lac overgenomen door Brouwerij Leopold uit Brussel. In 1965 werd er gestopt met brouwen en in 1972 werd de vestiging afgebroken. Leopold zelf werd in 1976 weer overgenomen door Brouwerij Artois en gesloten in 1981.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.