Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij de Gomme

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij de Gomme

Bierbrouwerij de Gomme was een bierbrouwerij uit Ruddervoorde (België).

Munck etiketten
Munck Export logo
Munck Bock logo

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Onderstaande info en beeldmateriaal werd ons verschaft door Victor Lantsoght, nakomeling van Julien De Gomme/Degomme (variatie in schrijfwijze afhankelijk van bronnen).

In 1912 nam Julien De Gomme de "Brasserie St. Michel" over die René Capelle, volgens de literatuur, in 1892 had gesticht. Er wordt echter wel vermeld in het eigenaarsregister bij het primitief kadasterplan (ca. 1835) dat brouwer Jan Andreis reeds eigenaar was van een daar bestaande brouwerij. Volgens het boek: Bier (Wilfried Patroons; 1979) was René Capelle een opvolger van de brouwersfamilie Van Der Haegen uit Zwevezele, die er in 1863 de eerste steen van de brouwerij had gelegd. Kort na deze overname in 1912 begon Julien met het brouwen van "Munck Pils", veruit het bekendste bier die de brouwerij maakte. Munck, klinkt als Monk wat Monnik betekent, gaf inspiratie voor het iconische logo van de drie monniken met een pils in de hand. Munck Pils werd het boegbeeld van de brouwerij met door de jaren heen talloze varianten. Onder andere Munck Klaar, Munck Helles, Munck Kriek, Munck Stout of Munkenstout, Munck Blond en Bruin en nog veel meer.

Brouwerij de Gomme: De geboorte van bier

Lees ook

In 1932 werd de brouwerij overgelaten aan Alfred De Gomme en zijn schoonbroer Louis De Quinnemar. In 1926 werd "Daring Voetbalclub Ruddervoorde" opgericht. De club had in de eerste jaren van hun bestaan moeite met het vinden van een speelveld, tot Alfred De Gomme (nu herinnert bij de club als Stichter-voorzitter) hen op de velden van de brouwerij liet spelen. Uit liefde voor de club liet hij zijn tuin 60 meter inkorten zodat er genoeg plaats was voor hun nieuw speelveld. Alfred en Louis leidden de brouwerij in goede banen tot België in de tweede wereldoorlog werd bezet door Duitsland. Doorheen de bezetting zou de brouwerij, onder druk en toezicht van het Duitse leger, bier moeten brouwen voor de daar gestationeerde soldaten. Er is een verhaal, lijkt meer op een legende, over het brouwersduo tijdens de tweede wereldoorlog. Het gaat als volgt. Toen de Duitse bezetter aankwam in België werden heel veel Belgische brouwers verplicht bier te brouwen ten dienste van het Duitse leger. Brouwerij De Gomme was geen uitzondering. Er heerste een zekere agressiviteit van de bezettende soldaten tegenover de bevolking in Ruddervoorde. Het brouwerspaar Alfred en Louis konden de ontploffende nature van de Duitse soldaten van op de eerste rij aanschouwen, aangezien deze geregeld de brouwerij kwamen controleren en het gebrouwde bier in beslag namen. Met de gedachte dat er ooit misschien iets zou kunnen fout lopen tussen hen en de controlerende soldaten, beslisten Alfred en Louis op een avond dat ze hierop voorbereid moesten zijn. Verborgen door een kast begonnen ze de constructie van een tunnel die van de brouwerij tot in de velden zou lopen. Of deze ooit gebruikt is of überhaupt heeft bestaan, laat ik aan de verbeelding over. Na de oorlog leidde het duo de brouwerij tot de dood van Alfred in 1955.

Louis De Quinnemar liet de brouwerij in 1959, 4 jaar na de dood van Alfred, over aan de derde generatie brouwers. Bestaande uit hun zonen Frans Degomme en Emmanuel De Quinnemar.

Frans de Gomme In 1958 begon Brouwerij De Gomme met publiciteit te huren bij Cercle Brugge, op dat moment spelende in 2de klasse, waardoor voetballer Joël Hoste naar de reeds vermelde voetbalclub Daring Ruddervoorde kwam. Hoste zou ook nog 15 jaar voorzitter zijn van de, door brouwerij De Gomme gesponsorde, club. In 1970 nam brouwerij De Gomme brouwerij 'de bisschop' uit Oudenaarde over. Brouwerij ‘de bisschop’ stond bekend voor de 'Clairval' bieren, super menage en de limonades. In 1970 werd Frans Degomme verkozen tot burgemeester van de toen nog onafhankelijke gemeente Ruddervoorde. Hij zou dit blijven tot Ruddervoorde op 1 januari 1977 deel werd van de fusiegemeente Oostkamp, waar hij nog schepen zou worden.

In 1982 werd de brouwerij officieel overgenomen door Brouwerij Haacht en de gebouwen van de brouwerij werden in 1997 gesloopt.

Vandaag de dag worden de bieren van de voormalige Brouwerij De Gomme niet meer op een regulaire basis gebrouwen.

Cookie instellingen