Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij de Kijzer

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij de Kijzer

Brouwerij de Kijzer was een bierbrouwerij uit Boekel (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1937 gesloten (57 jaar actief geweest)

  • Straat

    Kerkstraat 41

  • Plaats

    Boekel

  • Provincie

    Noord-Brabant

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Het pand aan de Kerkstraat 41c in 1880 gebouwd door familie Van de Burgt. Maar waar in de Boekelse Kerkstraat ruim honderd jaar geleden de ketels met gerstenat stonden te pruttelen, wordt nu geknipt en geföhnt. Toch ziet het gebouw er nog precies uit als een eeuw geleden.

Lees ook

Brouwersbloed

Het brouwersvak zat een beetje in het bloed van de familie Van de Burgt. Moeder was een dochter van een brouwer. In de Kerkstraat, schuin tegenover de kerk, stond de mouterij van opa Van Burgt. Het is onbekend hoe oud die mouterij was. Wel is duidelijk dat die is opgeheven toen er tegenover een brouwerij kwam. Dat moet dus in 1880 zijn geweest volgens de 83-jarige nicht van de gebroeders Van de Burgt.
 

Paters

Thijs van de Burgt moet ongeveer 15 jaar geweest zijn toen hij in 1878 het brouwersvak ging leren bij Snieders in Dommelen en kwam In 1880 kwam geschoold terug. Met zijn oudere broer Piet bouwde hij de brouwerij. Zij noemden hun brouwerij De Keizer. Daarnaast hadden de broers ook nog een boerderijtje. De zaken gingen zo goed dat er al snel een knecht kwam. Natuurlijk waren de Boekelaren de beste klanten voor de brouwerij. Er waren veel cafés in het dorp en al werd in die tijd alleen maar gedronken na de hoogmis op zondagmorgen en met bruiloften, het bier vloeide rijkelijk. Boeren kwamen regelmatig "achtjes" ophalen. Dat waren de kleinste vaatjes. Ook de paters in Handel en in Den Bosch namen Boekels bier af. Wat de paters in Handel betreft, die konden eind 1800 alleen nog kiezen uit Gemerts en Boekels bier. Aan het begin van die eeuw hadden ze nog een eigen brouwerij.
 

Kleurstof

Ruim zeventig jaar later werden de koperen ketels in Boekel wel intensief gebruikt. Met suiker werd de drank op smaak gebracht en met kleurstof kreeg het bier de typische Boekelse aanblik. De gebroeders Van de Burgt bouwden na de dood van hun ouders een nieuw huis. Dat pand ruikt nu nog naar alcohol want tot op heden is er een wijnhandel in gevestigd. In 1937 stierf Piet. Dat was voor Thijs de aanleiding om de brouwerij te sluiten.

Cookie instellingen