Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eijkenrode Bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eijkenrode Bier

Eijkenrode Bier was een bierbrouwerij uit Eindhoven (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Eijkenrode Bier BV, van eingenaar David Hendrich, bedenkt recepten en concepten van bieren. Deze bieren brouwen wij nog niet zelfstandig maar laten wij met hulp van andere brouwerijen produceren. Het doel van Eijkenrode Bier is de historische identiteit van oude Brabantse steden, dorpen en brouwerijen te versterken en ook de vele verloren gegane Brabantse brouwerijen te laten herleven. Bij voldoende afname van de door ons gebrouwen bieren wil Eijkenrode Bier BV ook een nieuwe bierbrouwerij starten in Eindhoven. Brabant heeft een rijke bierhistorie. Tot de 20e eeuw had Brabant samen met Limburg het merendeel van de brouwerijen in ons land. Om diverse redenen (opkomst thee/koffie, grondstoffen schaarste, moderne/grootschalige brouwtechnieken, grote brouwerijen die kleintjes op/uitkopen, etc) zijn bijna alle brouwerijen verloren gegaan. Slechts enkele grote u wel bekende brouwerijen zijn overgebleven. Het maken van de bieren van Eijkenrode Bier is dan ook een eerbetoon aan de vele oude brouwerijen die het niet hebben gehaald en probeert daarbij het gevoel en de smaken van vroeger te laten herleven.

Historische gebouwen en brouwerijen Eindhoven

De stad Eindhoven heeft over de eeuwen heen meer dan 30 brouwerijen gekend. Hier is er niet een van overgebleven. De laatste is Brouwerij de De Valk (Antoon Coolen) en sloot zijn deuren in 1953. Ook heeft Eindhoven al dan niet direct vele mooie historische gebouwen laten verdwijnen. Het mooiste oude gebouw is ongetwijfeld het Kasteel van Eyndhoven (locatie pand Ravensdonk, nu restaurant Vlijtig Liesje) geweest waarvan de restanten zijn gesloopt in 1676. De oudste brouwerij was Brouwerij de Haas uit 1643 en is gesloopt in 1917 om plaats te maken voor het huidige V&D-gebouw. Het meest tot de verbeelding sprekend van de Eindhovenaar is echter het 'oude' stadhuis dat in 1967 is gesloopt ten behoeve van de aanleg van een straat die er uiteindelijk nooit is gekomen. Het 'oude' stadhuis en de Catharina kerk zijn door de eeuwen heen de 2 herkenningspunten geweest van Eindhoven. Een groot verlies. Het is daarom dat dit stadhuis prijkt op het etiket van het eerste bier van Eijkenrode Bier en het kasteel op het tweede bier.

Lees ook

Eigen stek

David Hendrich is met Eijkenrode Bier in Eindhoven ook hard bezig om de eerste Eindhovense brouwerij te openen. Momenteel wordt al gesproken over een locatie aan de Kanaaldijk-Zuid waar vroeger brouwerij Zeeland gevestigd was.

De vergunningaanvraag om hier een brouwerij met proeflokaal te starten is al aangevraagd en momenteel in behandeling. Hendrich schreef al een boek over de brouwhistorie van Eindhoven en bracht de bieren Eindhovens Blond en Heeren van Eynthoven op de markt bracht die bij Mitra Van Bergen te koop zijn. Vanaf morgen komt daar een derde bier bij: Witte Dame.

Brouwerij gestopt

In 2014 is de huurbrouwerij gestopt met het brouwen van bier. Vanaf dat moment dient Eijkenrode Bier als een springplank voor biergerelateerde intiatieven, zoals boeken, brouwen, hopteelt etc. Bezoek de website van Eijkenrode voor het actuele aanbod. David is later betrokken bij de Brabantse brouwerijen Stadsbrouwerij Eindhoven en Stadsbrouwerij 013.

Cookie instellingen