Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Heusden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Heusden

Brouwerij Heusden is een bierbrouwerij uit Heusden (Nederland) die is opgericht in 2002.

Brouwcafe Kareltje
Brouwerij Kareltje logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Brouwerij Heusden.

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Heusden!

  Achtergrond informatie

  Theo van Loon (1960), eigenaar van een tuincentrum in Drunen, maar was toe aan iets nieuws. Hij pakte in 2002 het idee op een eigen brouwerij te beginnen.

  Hobbysfeer

  Theo van Loon brouwt in het oude pand aan de Stadshaven voor de grap een bierbrouwsel in de keuken. Aan de hand van een heel eenvoudig boekje werd een brouwsel gemaakt van slechts twee liter. Het proces omvat zes weken en het allereerste had inderdaad het uiterlijk van bier, maar de smaak was voor verbetering vatbaar. In het tweede jaar ging het al stukken beter; 30 liter per week in een kleine brouwerij van slechts 5 en driekwart vierkante meter. Het werd tijd om de capaciteit te verhogen naar 60 liter per week en het bier werd steeds lekkerder. De grondstoffen nam hij af van Brouwerij de 3 Horne in Kaatsheuvel. Ook werd hij al snel lid van Brouwvereniging de Roerstok. Volgde een cursus onder leiding van Martin Hofhuis en liep een dag mee met Sander Maassen, toenmalig brouwmeester van Stadsbrouwerij de Pelgrim in Rotterdam. Theo brouwt kleine hoeveelheden (45 liter per keer) in zijn woonhuis. Het bier schenkt hij aan vrienden en bekenden.
  Kareltje, het hondje van de brouwer, schonk zijn naam aan 4 verschillende smaken huisgebrouwen bier.

  Lees ook

  Voor het eggie

  In 2002 was de tijd rijp om het hobbyisme te verruilen een een commercieel karakter. Sinds 2005 brouwt Theo op een andere lokatie, namelijk in Haarsteeg (gemeente Heusden), waar hij in een voormalige groentesnijderij (met koelcel) wekelijks een hoeveelheid van 250 liter bier brouwt in een door Theo zelf ontworpen installatie.

  Theo van Loon en zijn vrouw Annet, die ook al een likeur- en cocktailproeverij runnen aan de Stadshaven, hebben Het Koetshuis aan het Burchtplein in 2006 aangekocht. De benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Hierin moet de nieuwe brouwerij en een proeflokaal onderdak gaan vinden en een biermuseum. Van Loon wil op de begane grond een brouwerij maken van z'on 70 vierkante meter waar hij wekelijks zo'n 300 liter bier gaan brouwen. Verder komt er een proeflokaal van 45 vierkante meter. In de proeverij kunnen bezoekers drankjes uitproberen.
  Na een verhuizing in 2007 naar de huidige locatie bedraagt de capaciteit 175 liter per brouwsel en worden er ook fusten afgevuld van 20 en 30 liter.
  Het brouwen gebeurt sinds 2009 ook in samenwerking met andere kleine brouwerijen in brabant. Naast het bier worden er ook 9 verschillende likeuren gemaakt door Annet van loon, de vrouw van de brouwer. Zowel het Kareltje-bier en de huisgemaakte likeuren zijn uitsluitend verkrijgbaar in Brouwcafé en stadsherberg.