Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stadsbrouwerij de Pelgrim

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stadsbrouwerij de Pelgrim

Stadsbrouwerij de Pelgrim is een bierbrouwerij uit Rotterdam (Nederland) die is opgericht in 1996. Deze brouwerij heeft 13 bieren in het assortiment.

Stadsbrouwerij de Pelgrim header
Pelgrim bokbier
Pelgrim Dubbellam

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Stadsbrouwerij de Pelgrim

Stadsbrouwerij de Pelgrim heeft 13 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Stadsbrouwerij de Pelgrim!
 • Ramses Naar de Haaien - Rook - 5%

  Dit Ramses bier is een typisch schepenbier. Je proeft hout, mout en zout in het bier. Dit komt door de toegevoeging van zeewier en zeewater uit de Noordelijke Atlantische Oceaan. 

 • Pelgrim Bokbier - Bock - 7%

  Pelgrim Bokbier is een bockbier met 7% alcohol. Het is een donker bier met een aromatische smaak.

 • Pelgrim Bock - Bock - 6%

  De Bock  van Stadsbrouwerij de Pelgrim wordt gebrouwen met geroosterde mouten en karamel. Hierdoor krijgt dit herfstbier van 6% de boventoon.

 • Pelgrim Mayflower - Tripel - 7,8%

  De Mayflower kenmerkt zich door een perfecte balans tussen bitter en zoet. Een Belgische tripel met een zachte afdronk. Het bier valt onder het type Tripel met een alcoholpercentage van 7,2% is het bier redelijk zwaar.

 • Pelgrim Dubbellam - Bock - 7,6%

  De Dubbelbock, gebrouwen door Stadsbrouwerij de Plegrim is een kruidige Lentebok. Heerlijk om tijdens de eerste lente dagen van te genieten.

 • Pelgrim Armada - Stout - 11%

  Deze stevige Stout van 11% alcohol genaamd Armanda is een prachtig bier meet een body en diepgang dat zijn gelijke niet kent. 

 • Pelgrim Lammetjes - Bock - 6,5%

  Het Lentebok van Stadsbrouwerij de Pelgrim is een fris en moutig bier.

 • Pelgrim Zonnelief - Wit - 5,8%

  Zonnelief van Stadsbrouwerij de Pelgrim wordt gebrouwen met echte frambozen. Het witbier van 5,8% alcohol is fruitig in balans en met dat lekkere zuurtje in de finish. 

Achtergrond informatie

In het historische deel van Rotterdam ziet horeca-ondernemer Harry van der Wiel (1949-2011) een droom in vervulling gaan. Hij had als droom om een eigen brouwerij voor speciaalbieren te starten.

Delfshaven

Harry is lid vanaf het eerste uur van de consumentenvereniging PINT en was ook nauw betrokken bij de oprichting van de Alliantie van Bier Tapperijen (ABT). Zo raakte hij al snel betrokken bij de ontwikkelingen van het speciaalbier in Nederland. En op 9 mei 1996 kreeg Rotterdam dan ook weer een eigen bierbrouwerij in de historische wijk Delfshaven, gevestigd in het ouder raadhuis, direct naast de Pelgrimvaderskerk. Toepasselijk omdat Delfshaven vroeger fungeerde als aanvoerhaven van grondstoffen en uitvoerhaven van exportbier.

Lees ook

Herm Hegger

Als eerste brouwmeester heeft De Pelgrim de in Limburg geboren Ard Janssen aangetrokken die al ruime ervaring had opgedaan bij Oranjeboom, Bavaria, De Raaf en de Arcense Stoombierbrouwerij. Herm Hegger, de eigenaar van Brouwerij de Raaf heeft ook zijn zijn bijdgrage geleverd en ontwierp de nieuwe apparatuur voor de brouwerij. De brouwapparatuur werd eind maart 1996 geinstalleerd, waarna half april het eerste brouwsel de brouwketel verliet.

Melkfabriek

In 1998 werd een kortstondig samenwerkingsverband aangegaan met Henk Post van de voormalige Schiedamsche Bierbrouwerij, een brouwerij die nooit echt van de grond is gekomen. Op 1 januari 1999 ging Ard Janssen onverwacht naar Saoedi Arabië vertrok om aldaar een melkfabriek op te zetten voor de koning. Thomas Grosswald (1978)nam de roerstok over maar werd hetzelfde jaar weer ontslagen. In 1998 bedroeg de jaarproduktie 500 hectoliter. In eerste instantie werd de gist betrokken van Stadsbrouwerij de Hemel uit Nijmegen. Later was de gist afkomstig van de firma Van Nimwegen.

Diverse meesters aan de roerstok

In 1999 brouwde de brouwerij 70 hl (7000 liter) bier per maand, waarvan de bostel (restprodukten die na het brouwen overblijven) wordt opgehaald door een boer uit Montfort, die dit als veevoer aan zijn koeien geeft. Brouwers waren toen Sander Maassen, Bjorn van den Oudenhoven en Marc van der Veen die Ard opvolgde. Laatstgenoemde was toen nog de bedrijfsleider van De Pelgrim maar verliet deze brouwerij met ingang van 1 mei 2000. In 2000 wist brouwmeester Sander Maassen zich ook omringd door gastvrouw Barbara, Dirk voor het horecagedeelte alsook een aantal stagiaires. De productie werd dat jaar opgevoerd van 500 hl naar 1500 hl. In 2001 verliet Dirk de brouwerij en werd Karl-Jan de Willigen de nieuwe bedrijfsleider horeca. In 2002 verliet ook Sander Maassen de brouwerij en verkaste naar Bierbrouwerij St. Christoffel in Roermond, alwaar hij Leo Brand opvolgde. Zijn functie werd overgenomen door Wouter Heuvelman. Vanaf 2003 nam Menno Olivier gedurende een jaar de roerstok ter hand. Menno Olivier is de initiatiefnemer achter Brouwerij de Salamander het latere Brouwerij de Molen. Menno liet zich, wegens drukke werkzaamheden, weer opvolgen door Ard Zoetmeyer. Ard is in 2000 afgestudeerd aan de HAS en heeft gewerkt bij Interbrew in Breda.

Brouwersdans gaat verder

Begin 2006 gaf Ard Zoetmeyer de roerstok over aan Hans Bijleveld, eerder werkzaam bij InBev. In de loop van 2006 werd de roerstok echter weer overgedragen aan Mark Raschap, een Amerikaan, die in zijn vaderland een brouwerij wil opzetten en hier ervaring op komt doen. Vanaf oktober 2007 bestond het brouwteam uit Willem Roggeveen en zijn brouwknechten. Sinds 2009 hanteert het jonge brouwteam, bestaande uit Daniël Valencia en Wesley Aarse, de roerstok. Tevens wordt het brouwteam zo nu en dan aangevuld met stagiaires van MBO/HBO Voedingsmiddelentechnologie te Delft.

Eigenaar overleden

Op donderdag 30 december 2011 is op 62-jarige leeftijd Harry van de Wiel overleden. Hij was medeoprichter van de Alliantie van Bier Tapperijen en eigenaar van Stadsbrouwerij de Pelgrim in Rotterdam. Hij leed al geruime tijd aan hartklachten. Harry laat een vrouw en vier kinderen na.

Stadsbrouwerij de Pelgrim in het nieuws

Cookie instellingen