Brouwerij 't IJ

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Funenkade 7
Postcode
1018 AL
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (34 jaar actief)
Opgericht in
1985
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij 't IJ

Brouwerij 't IJ in het nieuws

Brouwerij 't IJ exposeert haar eieren

Brouwerij 't IJ brengt nieuw bier uit: Session IPA

Nederlandse winnaars: Brussels Beer Challenge 2018

Achtergrond informatie

In het voormalige badhuis 'Funen', aan de molden 'De Gooyer', is sinds oktober 1985 Brouwerij en Proeflokaal 't IJ gevestigd. Op 7 november 1985 presenteerde men het eerste brouwsel, de Zatte. De brouwerij is in enkele jaren enorm gegroeid en heeft nu een capaciteit van 200.000 liter bier per jaar. Jaarlijks worden er negen verschillende bieren gebrouwen. Het assortiment bestaat uit vijf vaste bieren (Plzen, Struis, Natte, Zatte en Columbus), drie seizoenbieren (Bock, IJndejaarsbier en het Paasij) en een gelegenheidsbier, de Vlo, die in opdracht van de bierkoning gebrouwen wordt. In het proeflokaal wordt op een paar frisdranken na niets anders geschonken dan de eigen brouwsels.

Eigenaar van Brouwerij ’t IJ, Kaspar Peterson, komt oorspronkelijk uit de muziekscène. Hij schreef een aantal succesvolle nummers voor de band ‘Drukwerk’. Het eerste bier brouwde hij, voor vrienden en familie in zijn eigen keuken. Om zich verder te bekwamen liep hij stage bij een bierbrouwer in België. In 1985 kocht hij het badhuis daterend uit 1911 dat in december 1984 was gesloten. Zoals bijna alle gemeentelijke badhuizen was er onvoldoende belangstelling voor.

Tweede brouwlocatie

Dat de brouwerij al jaren met capaciteitsproblemen kampte, wisten de meeste bierliefhebbers wel. Vroeger werden al de maximale aantal hectoliters, zo’n 4.000, uit de brouwerijketels gehaald. Maar sinds 7 februari  2013 is er meer capaciteit beschikbaar! Brouwerij 't IJ heeft een tweede locatie geopend op ongeveer vijfhonderd meter afstand van de oude locatie. De capaciteit van de brouwerij wordt hiermee in een klap meer dan verdubbeld. Van 4.000 hectoliter in de oude brouwerij gaan ze naar een maximale capaciteit van iets boven de 9.000 hectoliter.  

Adres nieuwe locatie:

Brouwerij 't IJ 
Zeeburgerpad 55
1019 AC Amsterdam

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Jetske (gast) op 27-11-2012 om 20:30:26

Leuke brouwerij. Je kan in de zomer na werktijd of op zonnige zondagen hier heerlijk op het terras zitten. Goede sfeer, leuk plekje!