Brouwerij de Die

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Huygensstraat 11
Postcode
1813 VZ
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (4 jaar actief)
Opgericht in
2015
Type brouwerij
Brouwerijhuurder
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij de Die

Brouwerij de Die in het nieuws

Exclusieve Alkmaarse bierkaas

Achtergrond informatie

Brouwerij de Die is opgericht 5 juli 2015 te Alkmaar als hobby-microbrouwerij en vanaf half mei 2017 is de stap naar commerciële activiteiten genomen. Het eerste bier van Brouwerij de Die, Dirk Duyvel blond, is vanaf mei 2017 te verkrijgen op diverse plaatsen in Alkmaar.
Wij maken speciaalbieren met een Alkmaarse insteek. Onze brouwerij is vernoemd naar het riviertje De Die, een oud watertje dat door Noord Holland stroomde.

Waar komt de Die vandaan?

De nederzetting Alcmaer is van oudsher gebouwd op een zandrug, ook wel "Oude duin" genoemd. Dit gebied bestond toendertijd voornamelijk uit veen- en kleigronden waardoor er vele moerassen waren. In die periode stroomden er vele waterlopen die de afvoer van het overbodige water verzorgden.

De Oer-IJ liep in het zuidelijke deel van Alcmaer naar Castricum waar het uitmondde in een zeegat. Na het dichtslibben van het veenriviertje ontstonden er in dit gebied poelen die later meren vormden. Deze meren werden verbonden door een waterloop, "de Die". Dit veenriviertje kwam via de Boekelermeer, Kooimeer en het Achtermeer de stad binnen. En stroomde via de Blekerskade, Baangracht en de Mientgracht naar een ander veenriviertje "de Rekere". Deze waterloop stond in verbinding met de Noordzee. Inmiddels bestaat de Die in Alkmaar niet meer als riviertje, maar her en der in Noord Holland kom je nog steeds de naam tegen bij diverse waterstromen en meertjes. De Die is eigenlijk ook een verbastering van "Het IJ"

Rond 1960 werd de wijk Overdie gebouwd in Alkmaar. Deze wijk ligt aan de andere kant van waar oorspronkelijk het veenriviertje "de Die" stroomde: over De Die, dus. In deze mooie, bijzondere volkswijk hebben de oprichters van deze brouwerij hun jeugdelijke jaren mogen beleven.

Als eerbetoon aan het veenriviertje "de Die" is de naam van deze brouwerij ontleend:  Alcmaersche Bierbrouwerij "de Die" zag op Zondag 5 juli 2015 het levenslicht met als doel ambachtelijke speciaalbieren te produceren met een hang naar het verleden. 

Speciaalbier uit Alkmaar is op de weg terug. Beleef Alkmaars Bier, proost!

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.