Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij de Die

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij de Die

Brouwerij de Die is een bierbrouwerij uit Alkmaar (Nederland) die is opgericht in 2015. Deze brouwerij heeft 4 bieren in het assortiment.

Brouwerij de Die
8 october brouwerij de bie header
t Ciraedt van Alkmaar in glas

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij de Die

Brouwerij de Die heeft 4 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij de Die!
 • 't Cieraedt van Alkmaar - Blond - 5,8%

  Dit blonde jubileumbier kenmerkt zich door de licht moutige en fris fruitige smaak. Met 5,8% is dit een fijn bier om na een bezoek aan de Grote Kerk even te pauzeren.

 • De Die 't Swaart van Cabeliau - Winter - 8%

  Met vier mouten, oranjeschillen, koriander en de passie van de brouwer is dit een stevig speciaalbier zoals de naam doet vermoeden, met complexe smaaktonen. Een mooi brouwsel van de Die.

 • Dirk Duyvel Blond - Blond - 6,3%

  Dirk Duyvel Blond heeft een frisse smaak. Dit blonde bier is makkelijk doordrinkbaar met een hint van koriander en de verrassend aangename smaak van komijn. 

 • de Die 8 Oktoberbier - Blond - 5%

  8 October Ontzetbier is gebrouwen met gember, waardoor dit verfrissende bier van Brouwerij de Die die kenmerkende zoete smaak krijgt.

  Achtergrond informatie

  Brouwerij de Die is opgericht 5 juli 2015 te Alkmaar als hobby-microbrouwerij en vanaf half mei 2017 is de stap naar commerciële activiteiten genomen. Het eerste bier van Brouwerij de Die, Dirk Duyvel blond, is vanaf mei 2017 te verkrijgen op diverse plaatsen in Alkmaar.
  Wij maken speciaalbieren met een Alkmaarse insteek. Onze brouwerij is vernoemd naar het riviertje De Die, een oud watertje dat door Noord Holland stroomde.

  Waar komt de Die vandaan?

  De nederzetting Alcmaer is van oudsher gebouwd op een zandrug, ook wel "Oude duin" genoemd. Dit gebied bestond toendertijd voornamelijk uit veen- en kleigronden waardoor er vele moerassen waren. In die periode stroomden er vele waterlopen die de afvoer van het overbodige water verzorgden.

  De Oer-IJ liep in het zuidelijke deel van Alcmaer naar Castricum waar het uitmondde in een zeegat. Na het dichtslibben van het veenriviertje ontstonden er in dit gebied poelen die later meren vormden. Deze meren werden verbonden door een waterloop, "de Die". Dit veenriviertje kwam via de Boekelermeer, Kooimeer en het Achtermeer de stad binnen. En stroomde via de Blekerskade, Baangracht en de Mientgracht naar een ander veenriviertje "de Rekere". Deze waterloop stond in verbinding met de Noordzee. Inmiddels bestaat de Die in Alkmaar niet meer als riviertje, maar her en der in Noord Holland kom je nog steeds de naam tegen bij diverse waterstromen en meertjes. De Die is eigenlijk ook een verbastering van "Het IJ"

  Lees ook

  Rond 1960 werd de wijk Overdie gebouwd in Alkmaar. Deze wijk ligt aan de andere kant van waar oorspronkelijk het veenriviertje "de Die" stroomde: over De Die, dus. In deze mooie, bijzondere volkswijk hebben de oprichters van deze brouwerij hun jeugdelijke jaren mogen beleven.

  Als eerbetoon aan het veenriviertje "de Die" is de naam van deze brouwerij ontleend:  Alcmaersche Bierbrouwerij "de Die" zag op Zondag 5 juli 2015 het levenslicht met als doel ambachtelijke speciaalbieren te produceren met een hang naar het verleden. 

  Speciaalbier uit Alkmaar is op de weg terug. Beleef Alkmaars Bier, proost!

  Brouwerij de Die in het nieuws

  • Alkmaarse kaas

   Exclusieve Alkmaarse bierkaas

   De Kaasopslag & Brouwerij de Die komen samen met een exclusieve Alkmaarse bierkaas. Alkmaar is de stad van kaas en tegenwoordig ook van bier, dus werd het tijd om beiden te combineren.