Brouwerij Zeglis

Gegevens brouwerij
Provincie
Locatie brouwerij
Oudegracht 214
Postcode
1811 CR
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (3 jaar actief)
Opgericht in
2016
Type brouwerij
Brouwerijhuurder
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij Zeglis

Achtergrond informatie

De beste plek om Zeglis te drinken is volgens de brouwers natuurlijk Alkmaar, de thuishaven van hun brouwerij. Alkmaar is ook de stad waar Zeglis stroomt, letterlijk, want het is hier een oude rivier, de verbinding tussen de binnenstad en de Schermer. Alkmaar is voor veel mensen kaasstad, maar wij laten je graag proeven dat Alkmaar ook een bierstad is, waar veel smaken en ideeën samenkomen.

Alkmaarse biergeschiedenis

Hoewel Alkmaar zelf dus troebel water had, waar je niet erg lekker mee kunt brouwen, was er genoeg helder water in de omgeving, niet alleen in het Scher-Meer (dat was ook brak), maar vooral in de duinen, waar ook nu nog het drinkwater vandaan komt. Met dit duinwater brouwden de Alkmaarders al heel vroeg, al in de Middeleeuwen, en vanaf de zeventiende eeuw wordt dat brouwen ook echt een belangrijke industrie. Alkmaar wordt bierstad.

Brouwerijen stonden altijd aan het water, aan een gracht bijvoorbeeld, want zo konden de grondstoffen worden aangevoerd. Hoe zo’n brouwerij er uitzag kun je nog zien in Nationaal Biermuseum De Boom, midden in Alkmaar (Houttil). Het gebouw is namelijk een oude brouwerij, een hoog pand met dichte muren en een grote kelder aan het water. Vanuit die kelder rolde men ooit de biervaten de schuiten in, nu zit er een café (een café waar je bier van brouwerij Zeglis kunt drinken).

Een gebouw zo groot als De Boom stond er ooit ook aan de Laat. Maar ook aan de Bierkade werd gebrouwen en dan ben je al in de buurt van het Zeglis. Het Zeglis groeide uit tot een bedrijvig stukje stad waar mouterijen, maar ook zoutziederijen, gevestigd waren. Verder bleef het Zeglis natuurlijk een handelsweg. Uiteindelijk werd de rivierbedding onderdeel van het Noord-Hollands Kanaal.

Bier volgens Zeglis

Elk van hun bieren is anders, maar ze kunnen je wel een karakteristiek van hun stijl van brouwen geven. Brouwerij Zeglis houdt van bijzondere mouten, zoals gerookte mout, van bijzondere hoppen, bijvoorbeeld hopsoorten die nieuw op de markt zijn, en van bijzondere aroma’s, die soms uit extra toevoegingen kunnen komen. De brouwerij vindt oude brouwtradities interessant en inspirerend, maar dat vinden ze ook van nieuwe ontwikkelingen. In al hun bieren zul je deze interesses terug kunnen proeven.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.