Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Zeglis | Bier uit Alkmaar

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Zeglis

Brouwerij Zeglis is een bierbrouwerij uit Alkmaar (Nederland) die is opgericht in 2016. Deze brouwerij heeft 10 bieren in het assortiment.

Brouwerij Zeglis
Zeglis Zinder in een glas
Zeglis Naalden logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Brouwerij Zeglis

Brouwerij Zeglis heeft 3 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Brouwerij Zeglis!
 • Zeglis Zinder - Rookbier - Rook - 6,8%

  Zeglis Zinder is een bier gebrouwen met gerookte mout. De geur is lekker rokerig en doet denken aan spek. De rokerige geur wordt vergezeld van een milde fruitigheid en iets van banaan. Het bier is vol en romig, maar niet zwaar en daarom toch doordrinkbaar. 

 • Zeglis Naalden - Amber - 7%

  Zeglis Naalden is een bier waaraan dennentoppen zijn toegevoegd. Dit kruidige, licht plakkerige bier krijgt daardoor een typische dennenachtige, maar ook fruitige smaak, vooral in de afdronk. De fruitigheid van de dennentoppen wordt vergezeld door de frisse Azacca-hop die het bier lekker doordrinkbaar maakt. De milde bitterheid van het bier komt deels van de hop en deels van de dennentoppen.

 • Zeglis Kruisbeskveik - Saison - 6%

  Kruisbeskveik is een farmhouse ale van Brouwerij Zeglis gebrouwen met Noorse boerderijgist en stikkelsbær (kruisbessen). De gist geeft het bier aroma’s van bessen en sinaasappel. 

  Achtergrond informatie

  De beste plek om Zeglis te drinken is volgens de brouwers natuurlijk Alkmaar, de thuishaven van hun brouwerij. Alkmaar is ook de stad waar Zeglis stroomt, letterlijk, want het is hier een oude rivier, de verbinding tussen de binnenstad en de Schermer. Alkmaar is voor veel mensen kaasstad, maar wij laten je graag proeven dat Alkmaar ook een bierstad is, waar veel smaken en ideeën samenkomen.

  Alkmaarse biergeschiedenis

  Hoewel Alkmaar zelf dus troebel water had, waar je niet erg lekker mee kunt brouwen, was er genoeg helder water in de omgeving, niet alleen in het Scher-Meer (dat was ook brak), maar vooral in de duinen, waar ook nu nog het drinkwater vandaan komt. Met dit duinwater brouwden de Alkmaarders al heel vroeg, al in de Middeleeuwen, en vanaf de zeventiende eeuw wordt dat brouwen ook echt een belangrijke industrie. Alkmaar wordt bierstad.

  Brouwerijen stonden altijd aan het water, aan een gracht bijvoorbeeld, want zo konden de grondstoffen worden aangevoerd. Hoe zo’n brouwerij er uitzag kun je nog zien in Nationaal Biermuseum De Boom, midden in Alkmaar (Houttil). Het gebouw is namelijk een oude brouwerij, een hoog pand met dichte muren en een grote kelder aan het water. Vanuit die kelder rolde men ooit de biervaten de schuiten in, nu zit er een café (een café waar je bier van brouwerij Zeglis kunt drinken).

  Lees ook

  Een gebouw zo groot als De Boom stond er ooit ook aan de Laat. Maar ook aan de Bierkade werd gebrouwen en dan ben je al in de buurt van het Zeglis. Het Zeglis groeide uit tot een bedrijvig stukje stad waar mouterijen, maar ook zoutziederijen, gevestigd waren. Verder bleef het Zeglis natuurlijk een handelsweg. Uiteindelijk werd de rivierbedding onderdeel van het Noord-Hollands Kanaal.

  Bier volgens Zeglis

  Elk van hun bieren is anders, maar ze kunnen je wel een karakteristiek van hun stijl van brouwen geven. Brouwerij Zeglis houdt van bijzondere mouten, zoals gerookte mout, van bijzondere hoppen, bijvoorbeeld hopsoorten die nieuw op de markt zijn, en van bijzondere aroma’s, die soms uit extra toevoegingen kunnen komen. De brouwerij vindt oude brouwtradities interessant en inspirerend, maar dat vinden ze ook van nieuwe ontwikkelingen. In al hun bieren zul je deze interesses terug kunnen proeven.

  Proeflokaal en bieren

   Brouwerij Zeglis heeft een proeflokaal op de Gedempte Nieuwesloot 42 (Proeflokaal Brouwerij Zeglis annex Alkmaars Koffiehuis). De brouwerij heeft zo'n 10 bieren in het assortiment (Andermaal: blond bier, Naalden: dennenbier, Kong Sverre: Imperial Kveik, Herfsthout: Bockstout, Wisselteelt Vanillestout, Wisselteelt Pilsener, Temeer BA Rum, Temeer BA Jim Beam, Kong Sverre BA Tullibardine, Jolige Youp: Double IPA, Rev Novan: Triple IPA).