Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Saison | Farmhouse Ale

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Saison bier

Saison (of Farmhouse Ale) heeft een fruitige toon die het aroma domineert en de smaak is vrij droog. Het is een zomers bier met een grote schuimkraag. Een Saison bevat tussen de 5% en 6.5% alcohol.

Saison bieren
Koekedam bier
Kloeck Volck Grolsch Brouwersnos

Dit bier vindt zijn oorsprong in de Belgische provincie Henegouwen en werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om vervolgens aan seizoensarbeiders te serveren tijdens het oogstseizoen. Van de late herfst tot het begin van de lente was het weer koeler en gunstiger voor gecontroleerde gisting en dus om bier te brouwen. Daarnaast was de winter ook een tijd waar verder weinig gewerkt hoefde te worden op de boerderij en op deze manier konden werknemers toch aan het werk blijven. De derde reden om het bier te brouwen in de winter was dat met de productie van het bier bierbostel overbleef, wat weer diende als veevoer. 

Fruitige tonen domineren het aroma van de saison. Het is een dorstlessend bier met een grote schuimkraag. De toevoeging van verschillende kruiden en specerijen zorgen voor een complexe fruitige of citrussmaak.

Een saison (farmhouse ale) hoort vrij droog te zijn. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting. Deze bieren hebben een alcoholpercentage tussen de 5% en 6,5%. 

Het bier dankt zijn naam aan het Franse woord voor seizoen. Dit bier was namelijk oorspronkelijk een seizoensbier. 

Saison criteria

Een Saison moet aan de volgende criteria voldoen. Er mag op twee punten worden afgeweken, waardoor tegenwoordig dus ook Saison bieren buiten Henegouwen kunnen worden gebrouwen: 

- Bier van hoge gisting met nagisting
- Gebrouwen in de provincie Henegouwen
- Alc. vol. tussen 5% en 6,5%
- Blond tot amberkleurig
- Dorstlessend van karakter
- Goed gehopt en/of gekruid
- Hoge vergistingsgraad (geeft een "droog" bier) 
- Afgevuld in 75cl flessen
- Vooral regionaal verkrijgbaar
- Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, andere granen zoals tarwe zijn mogelijk

Cookie instellingen