Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Hooiberg

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Hooiberg

Bierbrouwerij De Hooiberg was een bierbrouwerij uit Amsterdam (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

"Den Hoyberch" is opgericht in 1592 en gold als de grootste brouwerij in de Republiek (had een vijfde van de nationale bierproductie).

De grootste

Brouwerij de Hooiberg was de tweede brouwerij in Nederland waarin eind 1856 een stoommachine werd geplaatst. Dit bedrijf was aan het eind van de zestiende eeuw opgericht en had zeker vanaf het begin van de achttiende eeuw tot de belangrijkste brouwerijen van Amsterdam behoord. In de jaren tachtig van die eeuw was De Hooiberg zelfs de grootste bierfabrikant van Amsterdam. In 1784 leverde men bijvoorbeeld ruim 18% van al het in Holland gebrouwen bier.

Lees ook

Overvleugeld

Ook in het begin van de negentiende eeuw wist De Hooiberg zijn leidende positie te handhaven. Maar rond 1850 is het bedrijf in omvang overvleugeld door de Brouwerij de Haan van de gebroeders P. en S. Rendorp en De Gekroonde Valk van de familie Van Vollenhoven. De belangrijkste reden hier voor was kennelijk het snel achter elkaar overlijden van enkele directeuren. De noodzakelijke wisselingen in de leiding van het bedrijf kwamen de gang van zaken niet ten goede.

Geheel op stoom

Een stoommachine van 6 pk die werd aangeschaft zou de moutmolen gaan aandrijven en voor het verwarmen van water zorgen. Deze aankoop en de daarbij behorende verbouwing waren waarschijnlijk vooral bedoeld om het verloren terrein te heroveren. Over De Hooiberg werd in 1860 gemeld dat die brouwerij na enkele aanpassingen, "nu geheel door stoom wordt gedreven en alzoo eenig in hare soort hier te lande kan genoemd worden".

Overnamen door Heineken

Gerard Heineken heeft de Hooiberg in 1863 gekocht en is per 1.1.1864 daadwerkelijk aan hem overgedragen. Dat was de start van Heineken, die op dat moment nog helemaal geen brouwervaring had. Het complex de Hooiberg/Heineken stond waar nu Die Port van Cleve staat (aan de NZ-Voorburgwal, dus)

Cookie instellingen