Brouwerij De Wereld was een bierbrouwerij uit Kampen (Nederland). Deze brouwerij had 1 bier in het assortiment.
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Aantal biermerken
1
Actief
Nee, in 1916 gesloten (356 jaar actief geweest)
Straat
Oudestraat 248
Plaats
Provincie
Land
In Kampen waren vanaf de Middeleeuwen tot in de 17de eeuw tientallen bierbrouwerijen gevestigd. In de 18de eeuw waren er nog twintig en dat aantal is in 1850 teruggelopen tot één: brouwerij De Wereld aan de Oudestraat. Deze brouwerij was vier eeuwen geleden gevestigd onder de naam De Vijge.
In een koopakte uit 1569 wordt gesproken over de brouwerij maar het bestaat echter al langer. Hans Mulert was door het overlijden van zijn schoonmoeder, Geertruid Hoolboom, al eerder in het bezit gekomen van de helft van de brouwerij en nam in 1569 ook de andere helft van de brouwerij over van zijn zwager en schoonzus. Mulert was niet alleen brouwer, maar hield zich ook bezig met de in- en verkoop van mout. In 1625 kwam hij te overlijden en kwam de brouwerij in andere handen. Dit proces zou zich naderhand nog verschillende malen herhalen.
In 1876 staat Hendrik Veldhuis Kroeze te boek als nieuwe eigenaar. Hij is als bakker bekend met de materie, want kennis van granen en gist waren bij hem in ruime mate aanwezig. Voordat Harm Veldhuis Kroeze op 24-jarige leeftijd zijn vader in 1895 opvolgde, had hij een gedegen brouwopleiding genoten. Hij had in de periode 1889 - 1892 bij meerdere brouwerijen in Duitsland stage gelopen. Daarvoor was hij actief in Amersfoort (waarschijnlijk Phoenix). In 1901 stapte de brouwerij voor de aandrijving van haar machines over van paardenkracht naar een gasmotor.
Op het hoogtepunt van Brouwerij de Wereld waren er meer dan dertig werknemers in dienst. Ook het bierassortiment sprak veel mensen aan. Er werden Kamper Proef, Veldhuijs Kroeze's Extra Stout en Dubbel Princesse Bier gebrouwen. Alle bieren waren van hoge gisting. Naast bier werden er ook diverse limonades geproduceerd. Zelfs een likeur onder de naam Sorbetta Winterlikeur behoorde tot het assortiment. De producten vonden gretig aftrek in Kampen en wijde omgeving. Er werd ook bier geleverd aan afnemers in Zwolle, Apeldoorn en zelfs in Amsterdam.
Tot 1910 wist de brouwerij haar goede positie te behouden, maar daarna keerde het tij en verminderde de afzet. De WOI versnelt de beeindiging van de brouwerij: er was veel concurrentie, de aanvoer van grondstoffen (voornamelijk uit Duitsland) stagneerde of viel zelfs stil en het veranderde consumptiepatroon. In de loop van 1916 wordt de productie gestopt en wordt de brouwerij ontmanteld.
100 jaar later (2017) is de brouwerij weer actief en brouwen ze op kleine schaal bier!
Vijf brouwers bundelen krachten voor Hanzejaar-bier
Brouwerijen uit vijf Nederlandse Hanzesteden hebben hun krachten gebundeld om een Hanzejaar-bier te brouwen. Kontor Tripel is een kruidig speciaalbier met 7,8% alcohol.