Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De Haagse Bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De Haagse Bierbrouwerij

De Haagse Bierbrouwerij was een bierbrouwerij uit Den Haag (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 2007 gesloten (11 jaar actief geweest)

  • Straat

    Riviervismarkt 1

  • Plaats

    Den Haag

  • Provincie

    Zuid-Holland

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Fiddler and Firkin Brewpub

/Op dinsdag 2 april 1996 werd de Fiddler and Firkin Brewpub officieel geopend. Initiatiefnemer achter deze brouwerij is de Engelse firma The Firkin Brewery, een onderdeel van de multinational Carlsberg Tetley/Allied Domecq Retailing International. Deze keten had in 1996 in Engeland op dat moment al circa 90 van deze pubs geopend. De naam van iedere brewpub bestaat uit twee delen. Het tweede deel van de naam is bij iedere pub 'Firkin' terwijl het eerste deel verschilt per pub. Dit moest iets te maken hebben met de geschiedenis van het pand en altijd met een 'F' dan wel met 'Ph' beginnen. Hiernaast dient het gebouw minstens 50 jaar oud te zijn een bepaalde historie te hebben. Om die reden is voor de pub in Den Haag gekozen voor de naam Fiddler (vedelaar, speelman, vioolspeler).

Alles uit Engeland

De Fiddler and Firkin Brewpub is een grote pub met een oppervlakte van 350 vierkante meter, inclusief de eigen huisbrouwerij. Deze huisbrouwerij, afkomstig van Brewing Design Services Ltd. uit Bluntingford, ligt in een afgesloten ruimte die zichtbaar is vanuit de pub. Er zijn hierin drie grote vaten aanwezig waar brouwer Eddie Gadd, voorheen werkzaam in de Londense Pharaoh & Firkin, gemiddeld twee keer per week brouwt. En dit aantal kan worden opgevoerd tot vier brouwsels per week. Het bovengistend bier werd gebrouwen volgens eigen recept en vanzelfsprekend volgens Engelse traditie, middels de de infusiemethode. Hierbij werd de maisch in de maischketel rechtstreeks verwarmd (bijvoorbeeld door stoom dan wel door vuur of door toevoeging van warm water). Alle ingrediënten, met uitzondering van het water, worden geïmporteerd vanuit Engeland. De gist wordt regelmatig per koerier overgevlogen vanuit Engeland evenals de gebruikte hopsoorten Goldings voor het aroma en Fuggles voor de bitterheid. Aan het brouwwater wordt bij de meeste brouwsels calcium toegevoegd om het water iets harder te maken.

Filiaal in Utrecht

Het bier is alleen verkrijgbaar op fust in de pub en wordt niet afgevuld op flessen. Op 11 december 1997 wordt in Utrecht een filiaal geopend: Florin & Firkin. De pub is gevestigd in het het pand waar voorheen Café Zeezicht was gevestigd (Nobelstraat 2). De bieren die er werden getapt, werden gebrouwen door de Fiddler and Firkin Brewpub.

Heropend

30 november 1999 werd officieel Fiddler & Firkin Pub inclusief brouwerij gesloten i.v.m de overname van de gehele keten door Allied Breweries. De pub waar de brouwerij ook nu deel van uit maakt is door een Nederlandse horeca-ondernemer overgenomen onder de naam The Fiddler. Er werd besloten de brouwerij als zelfstandige onderneming voort te zetten en zo werd in februari 2001 De Haagse Bierbrouwerij geboren. Vervolgens werd het café verpacht aan de een uitbater en de brouwerij aan Anton Schults (1961), op dat moment 23 jaar actief op het gebied van software. Anton leerde het vak van Eddie Gadd, die hij op dat moment 6 jaar persoonlijk kende. Hiernaast kreeg hij ook veel steun van Sander Maassen, toen actief bij de Stadsbrouwerij de Pelgrim.. Omdat op dat moment nog een groot deel van de klanten uit Engelstalig publiek bestond, bleef het een café met een Engelse uitstraling maar met een duidelijk Nederlandse achtergrond.

Lees ook

Verplichte bierlevering

Volgens afspraak moet er wel aan The Fiddler bier geleverd tegen concurrerende inkoopprijs maar hier tegenover staat dat de brouwerij voor een relatief laag bedrag verhuurd wordt. De winstmarges waren hierdoor wel laag, feitelijk te laag om extra personeel in te kunnen zetten om aan de grotere vraag van het bier te voldoen. Voormalig brouwer Eddie Gadd was inmiddels weer terug gekeerd naar Engeland.

Veel uren, veel omzet, weinig marge

Naast productie was er nog meer werk: vaten reinigen, administratie, boekhouden, reclame, website enzovoort. Daardoor meestal een werkweek van veel meer dan 40 uur ten gevolge. De omzet van de brouwerij stijgt nog voortdurend, waardoor de vraag het aanbod niet aankon bij een één-mans bedrijf. Een tekort aan bier, dus!!! En gemor van de afnemer.
Om dit probleem het hoofd te bieden wordt de constructie van een gescheiden pub en brouwerij opgeheven. Het personeel van The Fiddler gaat nu ook zelf achter de potten in het Brouwhuis staan. Voordeel daarvan is, dat er in hoogtij dagen ook personeel uit de pub betrokken kan worden in de brouwerij.

Personeel in opleiding

Ondertussen is een lid van het Fiddler personeel opgeleid door Anton. Het betreft hier Katy Collier. Katy is afkomstig uit Blackpool evenals Eddy Gadd, de voormalige brouwmeester van de Fiddler and Firkin Brewpub, die momenteel een eigen brouwerij in Ramsgate heeft, in het graafschap Kent.

Nog veel Engels

De noodzakelijk vergunningen waren in april 2001 in bezit, waarna er met brouwen kon worden aangevangen. De ingrediënten zijn nog altijd afkomstig uit Engeland. Gedurende het brouwproces wordt er gebruik gemaakt van verse hopbellen. Het eerste bier dat in mei 2001 in productie werd genomen was het voormalige huisbier Fiddler Ale. Rond die tijd werd er 1 keer per maand een brouwsel van 800 liter gebrouwen. Het is de bedoeling de brouwfrequentie te verhogen naar 1 tot 2 keer per week. Het bier wordt afgevuld op 'Engelse vaten' die ook nu nog alleen in de pub kunnen worden gebruikt. Er lagen tevens recepten klaar voor een Engelse 'porter-ale' en een 'continental' (gekoeld en op CO2-druk getapt) amber-bier. De maximale brouwcapaciteit bedroeg in 2001 400 hl. per jaar.
In 2001 werd er één keer per week 850 liter bier gebrouwen. Het bier is inmiddels tevens verkrijgbaar bij Florin & Firkin in Utrecht en het Proeflokaal in Delft. In 2002 bedroeg de jaarproduktie ca. 200 hectoliter. In 2006 werd 222 hectoliter bier geproduceerd. Per 1 juni 2006 legde Anton Schults de roerstok erbij neer.

Sluitings woord brouwer

"Tot mijn spijt en verdriet moet ik meedelen dat de Haagse Bierbrouwerij met ingang van 27 februari 2007 is gesloten. Ik wil allen die belang gesteld hebben in de brouwerij en in de bieren hiervoor bedanken. Het valt me zwaar om alles wat ik in de afgelopen zes jaar heb opgebouwd op te geven, maar wellicht breken er ooit betere tijden aan voor het betere bier in Nederland". jullie brouwer, Anton Schults

Cookie instellingen