Abdijbieren zijn traditioneel Belgische bieren die in een abdij werden gebrouwen. Er zijn tegenwoordig veel abdijbieren die niet in een abdij worden gebrouwen.
Abdijbieren zijn traditioneel Belgische bieren die in een abdij werden gebrouwen. Denk hierbij aan de klassieke bierstijlen Blond, Dubbel, Tripel en Quadrupel.
Er zijn veel abdijbieren die van oudsher bij een abdij werden gebrouwen, maar tegenwoordig 'gewoon' in een brouwerij worden gebrouwen. Voorbeelden hiervan zijn Leffe, Grimbergen of Steenbrugge. Er zijn ook brouwerijen die abdijbieren brouwen, maar helemaal geen link met een abdij hebben. Een voorbeeld hiervan is Hertog Jan met bieren als Enkel, Dubbel en Tripel.
Er is in principe dus niemand die je tegenhoudt om je bier tot abdijbier te dopen. Er is echter wel een keurmerk dat het bier als Erkend Belgisch Abdijbier rekent. Dit keurmerk is opgericht door de Unie van Belgische Brouwers.
Abdijbieren die nog wél binnen de muren van een abdij door monniken worden gebrouwen komen in aanmerking om tot 'Authentic Trappist Product' benoemd te worden. Dit zijn de officiële trappistenbieren, bekijk ook alle trappist biermerken. De volgende regel geldt dus: Elk Trappistenbier is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een Trappist.
Mist er een biermerk dat zeker in de lijst moet worden opgenomen? Voeg het bier toe of neem contact met ons op.