Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gist: bieringrediënt uitgelegd door Rick

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gist: bieringrediënt uitgelegd door Rick

13 augustus 2020 om 13:55

Gist is misschien wel het meest mystieke onderdeel in de hele bierbereiding. De functie van gist is eigenlijk pas sinds 1866 bekend toen Louis Pasteur de werking van gist ontdekte.

Gist in een glas
Gist in een glas

Wat is gist?

Bierambassadeur Rick Kempen van Bier&cO neemt ons in deze video mee in de wondere wereld van gist. Het is één van de vier hoofdingrediënten van bier.

Gist is een eencellig organisme dat suikers eet en hierdoor alcohol plast en daarnaast ook 'windjes' laat van koolzuur. Er zijn verschillende soorten gist. Je kunt tegenwoordig een bepaald gist bestellen als je voor een bepaalde bierstijl wilt gaan als brouwer. Elke giststam geeft een eigen aroma, dus als je een IPA wilt brouwen gebruik je bij voorkeur een ander gist dan als je een weizen wilt brouwen.

Lees ook

Verschillende vergisting van bier

De drie gisten waarmee je bier kunt brouwen zijn:

Spontane gist (de manier waarop we duizenden jaren bier hebben gebrouwen)
Ondergist
- Bovengist

Wilde- of spontane gisting wordt nog steeds gedaan, bijvoorbeeld Geuzes en Lambiek bieren uit de Zenne vallei worden met behulp van wilde gist gebrouwen. Maar je kan het uiteraard overal doen. 

Ondergisting: Techniek waarbij de gist het goed doet bij relatief lage temperaturen en als de gist zijn werk heeft gedaan zinkt het naar de bodem van de vergistingstank. Deze gist werkt het allerbeste bij een temperatuur tussen de 5 en 18 graden Celsius. Ondergisting levert cleane bieren op die niet bol staan van allerlei extra aroma's. Het bekendste ondergistende (of ook wel Lager) bier is pils.

Bovengisting: Techniek waarbij de gist het goed doet bij wat hoegere temperaturen en de drijft als een soort vlokkendeken bovenop de vloeistof tijdens vergisting. Deze gist werkt het allerbeste bij een temperatuur tussen de 12 en 35 graden Celsius. Bovengisting levert juist andere aroma's en geurstoffen die een bepaald bier zo kenmerkend maken.

Cookie instellingen