Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

10 manieren om bier te gebruiken zonder dronken te worden

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

10 manieren om bier te gebruiken zonder dronken te worden

10 april 2022 door Redactie Biernet.nl

Bier is voor ons de favoriete drank om te drinken. Met de enorme hoeveelheid brouwerijen en speciaalbieren is er veel te kiezen. Maar wist je dat bier ook op veel andere manieren dienst kan doen? Bekijk de 10 toepassingen die bier heeft naast het drinken ervan.

Bier en duim omhoog
Vrouw aan het douchen
Oliebollen met poedersuiker op een bordje

Bier niet opgedronken? 

Af en toe blijft er na een feestje een aangebroken flesje of blikje bier over. De niet opgedronken biertjes zijn in veel gevallen terug te leiden naar die ene of misschien twee vrienden, zonde natuurlijk! Maar niet getreurd, want het bier is niet helemaal voor niets gebrouwen. Die restjes bier kunnen op manieren gebruikt worden, die de meeste mensen misschien niet zouden bedenken. Ontdek onze lijst met creatieve manieren om overgebleven bier te gebruiken. 

1. Licht en luchtig beslag

Luchtig beslag maken met bier door eitje toe te voegen Waarom lijken sommige pasta's, oliebollen en ander voedsel zo licht en luchtig? Het komt allemaal door een beetje bier dat aan het deeg of beslag is toegevoegd. Of, nog beter, waar de melk als ingrediënt is vervangen door bier. Zoek via Hellofresh naar recepten met bier en probeer het zelf! Bij deze tip is het, in tegenstelling tot andere toepassingen van bier hieronder, wel verstandig om vers bier te gebruiken.

2. Meubels schoonmaken met bier

Vermijd het gebruik van dure, vervuilende schoonmaakmiddelen om meubels schoon te maken. Bier is een prima product om houten meubels schoon te maken. Onze meubels kunnen voorzichtig schoongemaakt worden door een zachte doek (bij voorkeur met microvezel) in bier te dippen. Gebruik de vochtige doek om voorzichtig over het hout te wrijven en je oude meubels zullen er weer zo goed als nieuw uitzien.

3. Vlekken verwijderen

Bier mengen met bruisend water is een geweldige manier om vlekken te verwijderen. Breng het mengsel gewoon aan, en spoel grondig na. Op kleding en huishoudtextiel zullen de meest hardnekkige vlekken loslaten, mede dankzij het toegevoegde bier.

4. Bier als shampoo

Heb je gemerkt dat je haar dof en futloos is? Je kunt je haren in hun oude glorie herstellen door bier te gebruiken. Spuit het bier met een sproeier gelijkmatig op je haar nadat je zoals gewoonlijk je dagelijkse shampoo hebt gebruikt. Laat het een paar minuten zitten, en spoel het vervolgens grondig uit. Je ‘biernatte haar’ kan ook in de zon gedroogd worden voor een mooi, glanzend resultaat.

5. Bier is een geweldig voetbad

Heb je een baan waarbij je lang moet staan? Zijn je voeten en tenen aan het einde van de dag ’op’? Als dat zo is, kun je misschien een voetbad met bier proberen. Neem een bad in een teiltje met bier om je vermoeide voeten te verlichten, en ervaar de weldaad! Ook je huid wordt er voelbaar zachter van.

Lees ook

6. Schoonmaken van sieraden

We hebben al zo vaak geld verspild aan onnodige poetsmiddelen voor sieraden. We zouden het eens met bier moeten proberen, veel beter voor het milieu. Ringen, halskettingen en armbanden kunnen in bier gedrenkt worden en daarna met een droge doek worden afgeveegd. Nieuwe glans gegarandeerd!

7. Een bierbad nemen

Vrouw ligt in bad met veel schuim Wist je dat een van de schoonheidsgeheimen van de schitterende Cleopatra en Paolina Bonaparte het baden in ezelsmelk was? In onze huidige tijd verzorgen we de schoonheid van onze huid terwijl we in bier baden. Giet wat van uw lievelings bier in de badkuip en laat dan het hete water lopen. Met biergist zal je huid onmiddellijk gladder, zachter en gehydrateerd zijn.

Heb je te weinig bier over om je eigen badkuip vol te laten lopen met bier of heb je helemaal geen badkuip? In zowel Oostenrijk als Tsjechië kun je heuse bierspa's bezoeken.

8. Brand blussen

We hopen dat je nooit in zo'n situatie terechtkomt, maar bier kan helpen een kleine brand te blussen. Schud en spuit, en het schuim werkt als een geïmproviseerde brandblusser. Let wel op: enkel te gebruiken voor ‘futiele fikkies’! fsad

9. Beter slapen

Je hoeft geen alcohol te drinken om in slaap te vallen, dat kun je zelfs beter niet doen. Je valt wel snel in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is slechter met alcohol in je systeem. Wat wel kan helpen bij een goede nachtrust is het volgende. We raden je aan je kussensloop te wassen met een beetje bier en water. Veel middelen tegen slapeloosheid gebruiken hop als ingrediënt omdat het slaapverwekkende eigenschappen heeft. En je zult gaan dromen over prachtige hopvelden, vrouwen met dirndls en pullen bier of over een bierglas dat nooit leeg gaat.

10. Ideaal in de tuin

Planten bewateren met een gieter Heb je je ooit afgevraagd wat bier in de tuin zou kunnen doen? Omdat er nog gist in bier zit, helpt het planten om weelderig en gezond te groeien. Wat is een betere manier om je tuin te laten bloeien dan met (restjes) bier? 

Het werkt ook als een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Weg met die chemicaliën! Als slakken je groenten bedreigen, volstaat een klein bakje met bier. Giet het bier bijvoorbeeld in een leeg tonijnblikje, en begraaf het tot halverwege. Als de slakken in het blikje vallen, zullen ze in het bier verdrinken.

Meer ideëen? 

Wellicht heb je nog meer toepassingen van bier die in dit blog niet naar voren zijn gekomen. Reageer in dat geval in de comments of neem contact met ons op. We hopen in ieder geval dat we je wat tips hebben kunnen geven om niet opgedronken bier niet helemaal verloren te laten gaan.