Albondigas

Albondigas samen met speciaalbier

René van den Berk heeft zin in de zomer en vindt het tijd voor een mooie beer- foodpairing. Lees in dit blog wat René deze keer voor ons in petto heeft.

10 mei 2018 om 15:10 - Geschreven door: René van den Berk


Albondigas met speciaalbier

Toen ik opgroeide in stadsdeel Strijp te Eindhoven zat ik bij veel kinderen in de klas van Spaande komaf. Nakomelingen van de vroegere Spaanse migrantenarbeiders die hier voor Philips kwamen werken. Bijna ieder weekend toen ik jong was, gingen we dan lekker in het Spaanse buurtcentrum Espagnol eten voor een appel-en- ei. Zo kwam ik aanraking met de
mediterraanse keuken. Die gangen gingen altijd gepaard met witte of rode wijn.

Ieder weekend kook ik een Spaans of Italiaanse gang gepaard met speciaalbier. Ik probeer altijd wel eens de hippe nieuwe craftbieren. Soms ben ik ouderwets en kies voor een Belgisch speciaalbier.

Met deze 1 e mediterraanse recept wil ik eens laten zien, dat er veel Spaanse en Italiaanse goed gepaard gaan met een lekker speciaal bier. Om jullie kennis wat op te frissen heb ik een korte foodpairing chart toegevoegd.

Foodpairing Chart

Ingrediënten
- 1 gesnipperde ui
- 2 fijngehakte knoflookteentjes
- 1 ei
- 300 gr. lamsgehakt (of runder- of kalfs-)
- 1 t. gedroogde of 1 el. verse tijm
- 1 tl. majoraan
- zout & versgemalen peper
- 20 gr. boter
- 2 el. olijfolie
- Voor de saus: 500 gr. tomaten, ontveld (of 1 groot blik gepelde tomaten)
- 1 el. olijfolie
- 1 gesnipperde grote ui
- 1dl. rode wijn
- 2 laurierblaadjes

Bereidingswijze

Maak eerst de saus. Snij de tomaten in parten, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui. Voeg de tomaat, wijn en laurier toe. Laat het mengsel op een laag vuur zachtjes pruttelen tot een dikke tomatensaus ontstaat. Roer regelmatig. Kneed de ui, knoflook, ei en beschuit door het gehakt. Breng het gehakt op smaak met tijm, majoraan, zout & peper en vorm er ca. 15 balletjes van. Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin.

Schep de balletjes door de tomatensaus en laat ze hierin op een laag vuur in ca. 15 minuten gaar worden. Breng de saus eventueel nog extra op smaakmet zout en peper. Schep de balletjes met de tomatensaus in kleine schaaltjes. Serveer warm.

Serveer tips: Maak nog een frisse Spaanse salade van tomaatjes, olijven en sjalotjes of rode ui geserveerd met olijfolie, peper en zout Een lekkere Rochefort 8 past hier perfect bij!

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!