Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Amerikaanse hoppen overzee | Hop uit de VS

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Amerikaanse hop overzee

9 oktober 2020 door Lotte Peplow (Brewers Association)

In dit blog neemt Lotte Peplow (Brewers Association American Craft Beer Ambassadeur voor Europa) een diepe duik in het gebruik van hop in Amerikaanse ambachtelijke bieren.

Glazen bier op tafel met hopbloemen er omheen
Vol glas bier op een boomstam met hop er omheen midden in een hoptuin
Twee verschillende biersoorten in glas op tafel in een brouwerij

De opwinding neemt toe onder Amerikaanse ambachtelijke brouwers als de hopoogst in de Verenigde Staten er aan zit te komen. Niet alleen de brouwers zijn enthousiast, bierliefhebbers over de hele wereld wachten met smart op de lancering van nog meer innovatieve, ongelooflijk smakende Amerikaanse craft bieren die zijn gebrouwen met de beste ingrediënten.

Lotte Peplow van de Brewers Association Lotte Peplow van de Brewers Association neemt ons mee in de Amerikaanse hop en het belang ervan voor de Amerikaanse speciaalbier markt. Weet jij al wat hop is?

Amerikaanse Craft Beer Revolutie

In de jaren tachtig zorgden innovatie en creativiteit van Amerikaanse craft bierbrouwerijen voor de start van de Craft Bierrevolutie die we nu overal ter wereld nagevolgd zien worden. Gewaagde bieren, volle uitgesproken smaken en 'hop-forward' bieren wisten het bierdrinkende publiek te verbazen en voor zich te winnen. Tegenwoordig zijn deze grensverleggende, hoog-kwalitatieve craft bieren ook goed verkrijgbaar in Nederland.

Het is de moeite waard om je eens te verdiepen in deze Amerikaanse bieren, aangezien de bieren regelmatig de hoogste onderscheidingen winnen bij hoog aangeschreven biercompetities waarbij ze worden beoordeeld door internationale panels van experts.

Brouwerijen vlakbij hopvelden

Door de nabijheid van veel Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen tot de hopvelden kunnen brouwers tijd doorbrengen met de hoptelers. Ook kunnen ze de hopvelden bezoeken vóór, tijdens en na de oogst van de hop. Op deze manier kunnen brouwers constant de groei van de hop evalueren en op den duur beter selecteren wat ze nodig hebben voor hun bieren. 

Tim Matthews (VP Global Brewing voor de CANarchy Craft Brewery Collective) wiens merkenportfolio o.a. Oskar Blues uit Longmont (Colorado) en Cigar City Brewing uit Tampa (Florida) omvat, legt uit: “Interactie met telers is een enorm aandachtspunt en alle brouwers zouden constant moeten communiceren met de leveranciers van hop. We besteden veel manuren om overal een kijkje te nemen en face-to-face contact te hebben met onze hopleveranciers, zodat ze begrijpen waar we om vragen en wat economisch en qua duurzaamheid het meest voordelig is om tot een product te komen dat we willen."

Glas bier tussen hopbloemen "Je moet begrijpen wat een hop maakt tot wat hij is", vervolgt hij. “Traceerbaarheid is daarbij essentieel. Alle hoppen hebben een QR-code die de leeftijd aangeeft, een Hop Storage Index en een notitie hoe deze is verwerkt. We ruiken ze, raken ze aan, openen ze - we willen niet alleen etherische oliën, terpenen en alfa-componenten meer, tegenwoordig willen we ook glycosiden en vooral polyfenolen (moleculen die betrokken zijn bij waasvorming voor 'hazy' bieren)."

De nabijheid van Amerikaanse ambachtelijke brouwers tot de gewilde hop in de Verenigde Staten betekent dat slechts 13% van de hop die in de VS wordt gebruikt, uit het buitenland komt. Daarbij stijgt de hoeveelheid hop die wordt gebruikt door Amerikaanse brouwers - gedurende de afgelopen 10 jaar is de gemiddelde hoeveelheid hop die wordt gebruikt met 87% gestegen tot 1,72 pond (iets minder dan een kilo) per barrel (1 barrel = 158,99 liter) bier.

Veel hopsoorten

Vorig jaar (2019) werden 163 hopsoorten gebruikt door Amerikaanse ambachtelijke brouwers, bijna het dubbele van de hoeveelheid in 2009. De combinatie van een verhoogd hopgebruik en een bredere hopvariëteit maakt het voor brouwers mogelijk om baanbrekende nieuwe bieren te maken die de grenzen van smaak verleggen. Amerikaanse craft brouwers hebben ook verpakkingsexpertise ontwikkeld om zuurstof in het bier tot een minimum te beperken en zodoende de smaak van het bier langer te behouden. Dit is essentieel wanneer bier naar het buitenland wordt geëxporteerd. Veel Amerikaanse speciaalbieren worden op blik afgevuld. Bekijk de voordelen van bier op blik ten opzichte van bier op fles

Natuurproduct

Hop is een landbouwproduct en een enkele hopvariëteit varieert sterk van jaar tot jaar, van boerderij tot boerderij, afhankelijk van de grond waarop het groeit, het weer en de omstandigheden daarvan. Zelfs bij de hoogste ‘kwaliteit’ hop kan het hopprofiel veranderen en daarom bezoeken brouwers de hopkwekerijen regelmatig om de een relatie met de teler te onderhouden, hop te selecteren en recepten aan te passen.

Twee glazen bier in een brouwerij Sierra Nevada Brewing Co, uit Chico (Californië) is een van de pioniers van de Amerikaanse Craft Beer Revolutie en de brouwerij speelde een belangrijke rol bij het veranderen van de perceptie van Amerikaanse speciaalbier sinds de jaren '80. Hun vlaggenschipbier, Sierra Nevada Pale Ale die wordt gebrouwen met cascade hop, was een van de eerste voorbeelden van Amerikaans ambachtelijk bier dat werd geëxporteerd overzee.

Lees ook

Scott Jennings (Innovation Brewmaster voor Sierra Nevada Brewing Co) voegt toe: "Het is heel belangrijk om nauwe relaties op te bouwen met onze hopboeren en we houden variaties in het hopkarakter samen met hen nauw in de gaten. We bezoeken hen meerdere keren per jaar - net voor de oogst om een gevoel te krijgen van de verkrijgbaarheid en de kwaliteit, vervolgens in de oogsttijd waar we selecties van kunnen maken de rassen die als eerste worden geoogst en nog een keer na de oogst, zodat we de laatst geoogste variëteiten kunnen selecteren."

Maar wat gebeurt er als het gaat om het maken van een nieuw bier? Komt het recept eerst of wordt er eerst hop geselecteerd? Scott Jennings legt uit: “Het gaat in beide richtingen, afhankelijk van de bron van inspiratie! Soms is een duidelijk mentaal smaakprofiel de basis van een nieuw bier en andere keren kan een prachtige nieuwe hop de basis zijn om een bier aan op te hangen."

Stone Brewing over hopselectie

Amerikaanse ambachtelijke brouwers staan over de hele wereld bekend om hun innovatieve gebruik van grondstoffen en brouwtechnieken. Stone Brewing Co uit Escondido (Californië) heeft een tweeledige benadering van hopselectie, namelijk ‘core bieren’ en ‘hopinnovatie’.

Joel Grosser (VP Brewing Operations en Brewmaster bij Stone) legt uit: “De selectie van hop voor onze core bieren is gericht op consistentie. We selecteren partijen die jaar na jaar exact hetzelfde smaakprofiel leveren, zodat elke Stone IPA dezelfde geweldige ervaring is, waar of wanneer je hem ook drinkt. Wij bereiken dit door onze relatie met de telers en leveranciers. Voor ‘hopinnovatie’ zijn we op zoek naar iets nieuws en spannends. Innovatie is een onderdeel van het Stone DNA en voorop blijven lopen in de hopsoorten en -smaak is cruciaal voor ons succes."

Jeremy Moynier (Senior Manager Innovatie en Supply Chain bij Stone) voegt toe: “We hadden een interessante discussie over een bepaalde nieuwere hop die recent veel aandacht kreeg en nog flink aan het groeien is om aan de vraag te voldoen. We zijn verdeeld over deze hop maar wat me intrigeert, is dat deze anders is. Meer aardbeien- en kruidige tonen dan de tropische en citrus- achtige hoppen die de afgelopen jaren veel bijval hebben gekregen. We zijn aan het onderzoeken wat een mooi combinatie zou kunnen zijn met deze hop - andere hoppen, gist en andere ingrediënten om een heel speciaal bier te maken. Dit is een onderdeel van hopinnovatie.”

Amerikaans ambachtelijk bier is nu verkrijgbaar in tientallen landen en in 2019 werd de export geschat op $69 miljoen. Canada is de grootste wereldwijde exportmarkt voor speciaalbier uit de VS (25,8% van alle export), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (11,9%) en de rest van Europa (11%). Twee biertjes op een steen in de natuur met een rivier op de achtergrond

Top 10 Amerikaanse Hopsoorten 2018*

1. Centennial
2. Cascade
3. Citra
4. Mosaic
5. Simcoe
6. Chinook
7. Amarillo
8. El Dorado
9. CTZ
10. Azacca

Dus de volgende keer dat je een blikje Sierra Nevada Hazy Little Thing met zes hopsoorten of Stone IPA met acht hoppen opent, waardeer dan de tijd, zorg en aandacht die besteed wordt om het bier zo te krijgen. De kwaliteit van deze ingrediënten maakt het mogelijk om Amerikaans ambachtelijk bier van de beste kwaliteit te produceren, waar het bier het waard is om overal ter wereld te worden geëxporteerd.

* Brewers Association Hop Usage Survey 2019. De Brewers Association voert jaarlijks en 'hop gebruik enquête' uit om hoptelers te helpen bij het nemen van belangrijke plantbeslissingen. Leden die sinds 2007 input leveren, laten zien dat de markt volledig is verschoven van 20% naar 80% van het oppervlak voor aromahop.

www.brewersassociation.org

Vol glas bier met hopbloemen er omheen

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl