Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is hop en wat is de functie van hop?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is hop?

25 maart 2016 door Redactie Biernet

Overal waar iets staat over bier, staat ongetwijfeld ook iets over hop. Maar wat is hop eigenlijk en waarom wordt hop toegevoegd aan bier?

Hopbloem Humulus Lupulus

Humulus LupulusHop zijn vrouwelijke bloemen van een hopplant. De officiële naam is Humulus Lupulus, een plant uit de hennepfamilie. Door de ruwe borstels van de plant klimt deze overal tegenop, meestal bomen.

Hop is één van de vier sleutel ingrediënten van bier. De andere drie ingrediënten die samen met hop de basis vormen van bier zijn water, graan en gist.
Normaal gesproken komt hop in twee verschillende vormen voor, hele bloemen of korrels. De korrels hop zijn compacte, geperste bloemen.

Hop in de wereld

Hop werd vroeger vooral verbouwd op de plekken waar ook de brouwerijen waren. Brouwerijen en boeren werkten vaak samen door de slechte infrastructuur. Het was hierdoor moeilijk om grondstoffen naar een andere plaatst te vervoeren.
Sommige microbrouwerijen doen dit tegenwoordig nog steeds. 

In 2005 werd naar schatting rond de 80.000 ton hop geoogst, van 55.000 hectare land, verspreid over de hele wereld. De meeste hop die gebruikt wordt voor de productie van bier komt uit de U.S. (38%) en uit Duitsland (33%). Ook wordt er veel hop geteeld voor bierproductie in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Tasmanië.

Alfazuren in hop 

Chemische formule voor alfazurenVroeger werd hop vooral gebruikt als conserveringsmiddel. Verschillende eigenschappen in hop zorgen voor de juiste omgeving voor de gist in het bier. Doordat hop er voor zorgde dat bier langer houdbaar bleef, zijn de IPA's ontstaan. Het bier werd sterk gehopt om het houdbaar te maken voor de lange bootreis naar India. 

Tegenwoordig wordt hop uitsluitend gebruikt voor de bitterheid. Hop bevat verschillende zuren waaronder de alfazuren.
Alfazuren vormen een groep organische verbindingen die vooral in het brouwproces van bier een belangrijke rol spelen. De verbindingen komen voor in de hasklieren van de hopbloemen en vormen de bron van de bittere smaak.

Essentiële oliën

Kookproces van hopBuiten de alfazuren om heeft hop ook nog andere verbindingen, zoals essentiële oliën. Hierdoor wordt er smaak en aroma toegevoegd aan het bier. Ook de karakteristieke hopgeur wordt veroorzaakt door de oliën in hop.

Doordat de hopolie een vluchtige olie is, gaan gedurende het koken van de hop ongeveer 90% van deze aromastoffen verloren. Hierdoor wordt hop meestal in een later stadia van het kookproces toegevoegd.

Meeste hop gebruikt voor speciaalbier

De totale bierproductie over de hele wereld bestaat voorlopig nog maar voor 1% uit speciaalbier. Speciaalbier is aan een flinke opmars bezig, in Nederland is de consumptie van speciaalbier flink toegenomen (data over 2015). Ruim 20% van de totale bierconsumptie bestaat uit speciaalbier in Nederland.

Ondanks dat de totale bierproducte in de wereld maar voor 1% uit speciaalbier bestaat, neemt het speciaalbier wel 10% van de totale hopteelt in beslag.

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

klaas piet uit boskoop (gast) op 15-09-2018 om 20:54:23

ik heb 3 hopplanten gekocht, vraag hoeveel kg krijg ik over het èèrste jaar
1 kg een halve of nog minder en hoeveel hop moet ik gebruiken voor 30 liter???

Zie meer reacties

Zie minder reacties