Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Amsterdams Fresh IPA Project | De Eeuwige Jeugd

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Amsterdams Fresh IPA Project

18 december 2017 door Redactie Biernet

De trends op het gebied van speciaalbier vliegen je om de oren. En jawel: there’s a new kid on the block: de verse India Pale Ale oftewel Fresh IPA. Vers bier, slaat dat ergens op?

Verse IPA Eeuwige jeugd

Vers bier! 

Amsterdamse bierliefhebbers hebben er een ‘must-drink’ bij. Sinds september kan er elke maand worden genoten van écht vers speciaalbier.

Verse IPADat speciaalbier zich inmiddels gevestigd heeft in Amsterdam en omstreken moge duidelijk zijn. Waar het normale pilsje voorheen nog een marktaandeel van 99% had, verruild menig bierdrinker z’n vertrouwde ‘Amsterdammertje’ nu in voor een hip speciaalbier.

De gember-mierikswortel en koriander-pompoen varianten volgen elkaar nog sneller op dan Trump tweets de wereld in kan storten. Maar blijkbaar zijn we ook op dit gebied snel verveeld en staat het volgende fenomeen alweer enthousiast te trappelen: Fresh IPA.

Dat komt uit India toch?

Laten we eerst struikelblok nummer één even uit de weg halen. Want wat is dat nou eigenlijk, een IPA? Het staat voor India Pale Ale. In de 17de eeuw had Engeland veel overzeese koloniën, de Britten zouden de Britten niet zijn als de in India gestationeerde landgenoten niet konden genieten van een echte Engelse ale.

Klein probleem: het duurde vijf maanden om het daar te krijgen en daar werd het bier op z’n zachts gezegd niet beter van. De conserverende werking van extra hop die men aan het bier ging toevoegen bleek de oplossing. Onvermijdelijke bijwerking was dat het bier heel bitter werd. Sindsdien heeft het zich ontwikkeld tot een ware biersoort.

Ongekend populair

Inmiddels is dit gehopte, bittere en verfrissende bier niet meer weg te denken in het huidige bier-straatbeeld. Nadat in de jaren 80 in Amerika gebruik werd gemaakt van nieuwe hopsoorten, zoals Cascade en Simcoe, was de moderne IPA zoals we hem nu kennen geboren. Nederland lijkt langzaam maar zeker nu ook deze stijl te hebben omarmd. Sterker nog, IPA staat op de eerste plaats van speciaalbieren die in de Amsterdamse horeca zijn te vinden.

Oké Oké, to the point

Er wordt beweerd dat je een IPA zo vers mogelijk moet drinken en daar is niets aan gelogen. Het is dus zeker geen onzin! In het algemeen zijn er een paar boosdoeners die roet in het eten gooien van een lekkere IPA: temperatuur, licht en… tijd. Het gaat na verloop van tijd simpelweg minder lekker smaken.

Hoe komt dat? Ná het brouwproces wordt er, net zoals in de 17de eeuw, extra hop toegevoegd aan het brouwsel (dit heet dry-hoppen). Inmiddels doen we dit voor extra smaak en aroma en niet meer voor de houdbaarheid. Helaas vervliegt dit binnen vrij korte tijd omdat de hop niet in het primaire brouwproces is meegekookt. Alleen wanneer je binnen korte tijd na het afvullen drinkt, beleef je de échte knetter verse tonen van fruit die voortkomen uit het dry-hop proces.

Amsterdams Fresh IPA Project - Brouwerij de Eeuwige Jeugd

In september 2017 startte Brouwerij de Eeuwige Jeugd als eerste in Nederland het ‘Fresh IPA Project’. Missie? Binnen 24 uur na het vullen van de fusten moet de schuimkraag kennis hebben gemaakt met jouw lippen. Geen temperatuurschommelingen maar direct gekoeld de fusten in. Geen opslag en meerdere transporten maar direct naar de horeca!

Elke maand is er een nieuwe batch van hun ‘Fresh IPA Project’ . Brouwerij de Eeuwige Jeugd vult heel vroeg in de morgen alles gekoeld af om het vervolgens binnen een paar uur onder de tap bij hun nieuwe baasje te hebben staan. Hoppa, knétter verse IPA. Een verdomd jeugdig biertje.

Aan het einde van elke maand lanceert Brouwerij de Eeuwige Jeugd een nieuwe batch Fresh IPA. Volg hun Facebook-Pagina om op de hoogte te blijven van de verschillende IPA’s en lanceerdata!Eeuwige Jeugd Fresh IPA project

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties