Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bewondering voor de IPA van Brand

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bewondering voor de IPA van Brand

25 februari 2015 door Kim Lentjes

Een ware rel was het: de anti craft beer reclame van Budweiser. Zelf moet ik er wel een beetje om grinniken. Blijkbaar voelen zij zich zo bedreigd door de kleinere speciaalbier brouwerijen, dat een dergelijke reclame hun verdediging is.

Brand IPA

Een dergelijke trend is in Nederland ook gaande, maar hier gaan de grotere pils brouwerijen er toch net iets anders mee om.

Neem bijvoorbeeld Brand. Een mooie pilsbrouwerij, onder de paraplu van Heineken. Ik zeg nu wel pilsbrouwerij, maar inmiddels brouwt Brand toch ook een aantal mooie speciaalbieren.

In plaats van het gevecht aan te gaan met speciaalbier, roepen zij de hulp in van hobbybrouwers (en dus in feite de consument) om samen met Brand op zoek te gaan naar een nieuw speciaalbier. Bier gebrouwen door Brand, maar zorgvuldig geselecteerd uit een groot aantal inzendingen van thuis- en hobbybrouwers. Dat is toch fantastisch, je brouwt thuis 60L IPA, want dat was de vraag van Brand, en vervolgens staat deze maanden later in slijterijen en geselecteerde horeca gelegenheden.

Dit overkwam uiteraard Jeroen Free. Hij won afgelopen jaar de thuisbrouw wedstrijd en mocht dus samen met de brouwers van Brand zijn India Pale Ale (IPA) op grote schaal gaan brouwen. Geen theezakjes voor de hopgift dit keer, maar grote machines zodat er een mooie hoppige smaak ontstaat.

Lees ook

Diversiteit is een duidelijke trend

Zoals ik in mijn vorige blog ook al aangaf op Genieten met Bier, zijn er bepaalde trends in de bierwereld. Een daarvan is de diversiteit. Brand is naar mijn mening een brouwerij die goed inspeelt op deze trend. Sterker nog, zij betrekken de consument bij de keuze voor hun nieuwe bier. Zo krijg je natuurlijk een groter draagvlak voor het bier, en daarmee ook voor de brouwerij. Ik heb hier bewondering voor en waardeer enorm dat Brand zich niet uit het veld laat slaan door speciaalbier (‘craft beer’) brouwerijen, maar zich in plaats daarvan als speler op de markt zet.

De smaak van de IPA

De IPA die Jeroen Free samen met Brand heeft gebrouwen is dan ook een toegankelijke IPA. Het is hopbitter, want dat hoort bij een IPA, maar de hop is niet te overheersend.

Het heeft een subtiele frisse, citrusachtige smaak en aroma. De afdronk is bitter, maar wel zacht, zodat een volgende slok niet ver weg is. Dus niet alleen de eerste slok is lekker, alle volgende ook! 

Wil jij ook de IPA een keer proberen? Dat kan in een van de Brand Proeflokalen. Kijk hier voor een proeflocatie bij jou in de buurt.