Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

BLADE Biertap Review | Thuistap met 8-liter fusten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

BLADE Biertap Review

21 november 2020 door Redactie Biernet

De Blade is een biertap ontwikkeld door de Blade Company, een startup van Heineken. Met de Blade kun je op kantoor, in de horeca, thuis of tijdens een feestje zelf biertjes tappen. Met deze thuistap kun je bieren als Heineken, Heineken 0.0, Birra Moretti, Affligem Blond en meer van de tap drinken.

BLADE Biertap met een Heineken fust erin close-up
Blade biertaps met verschillende biermerken
BLADE Biertap logo

Een biertje van de tap is natuurlijk nóg lekkerder dan uit een fles of een blikje. Met de Blade biertap kun je altijd een lekker biertje tappen en drinken met je vrienden of collega’s. De Blade is een tapsysteem dat is ontwikkeld door de Blade Company, een startup van Heineken.

Plus- en minpunten

De Blade is een gebruiksvriendelijke en degelijke biertap met een fraai design. Bij het testen van deze tap hebben we de volgende voor- en nadelen ervaren.

+ Grote fustinhoud voor thuistapsysteem (8 liter).
+ Makkelijk te installeren.
+ Professionele uitstraling.
+ Degelijke en stevige biertap met een fraai design.
+ Echte eyecatcher
+ Anno 2020 de enige thuistap met alcoholvrij bier (Heineken 0.0).
+ Verschillende biermerken en -stijlen op fust te koop.
+ Bier is tot wel 30 dagen houdbaar na aanslaan van het fust.
+ Als thuistap geschikt voor feestjes en grote groepen.
+ Tapt perfect gekoelde, sprankelende biertjes met een mooie schuimkraag.
+ De Blade heeft weinig onderhoud en schoonmaak nodig, alleen het magnetische lekbakje moet worden schoongemaakt.

- Relatief hoge prijs, maar het is een erg professionele tap.
- Minder geschikt voor bierliefhebbers die weinig bier drinken.
- Niet makkelijk te verplaatsen, de Blade is 17kg zonder fust en met fust is de Blade 26kg. Dit maakt het wel een stabiele en degelijke tap.

BLADE Biertap met Heineken fust en accessoires ernaast

BLADE biertap review

De Blade is de perfecte professionele tap voor de horeca en op kantoor, maar hij is ook te gebruiken als thuistap of voor een feestje. De Blade is een fijn en compact apparaat, waardoor de tap niet veel ruimte in beslag neemt. Hierdoor kan het apparaat thuis, in cafés en restaurants worden geplaatst. Het tapsysteem brengt geen installatiekosten met zich mee en heeft weinig onderhoud en schoonmaak nodig.

De afmetingen van deze thuistap zijn (BxHxD) 590 x 290x 471 millimeter, dus vrij compact. Deze thuistap weegt van zichzelf ruim 17kg, waardoor het geen tap is om gemakkelijk ergens mee naartoe te nemen. Met een vol fust is de Blade ruim 26kg.

Blade meters op de biertap Er wordt aangeraden om de fusten 16-24 uur van tevoren in de koeling te leggen. Dit is niet per se nodig, als het fust op de Blade wordt geplaatst is het fust na 3 à 4 uur afgekoeld. Het is bij ongekoelde fusten echter wel zo dat er na die 3-4 uur ieder uur één liter koud bier kan worden getapt. Als je meer bier verwacht te drinken is het koelen van tevoren dus een must. De Blade biertap koelt het bier af tot 2 graden Celsius. 

Op de Blade zitten twee meters met informatie over de temperatuur van- en de hoeveelheid bier die nog in het fust zit. De bovenste meter toont de hoeveelheid bier en de onderste meter is om de temperatuur te zien van het bier in het fust. 

Deze biertap voor thuis is niet goedkoop, de losse tap (zonder bier en/of accessoires) kost €419. Dat is een vrij hoge prijs voor een tapsysteem voor consumenten, maar als je kijkt naar de kwaliteit van de tap, krijg je waar voor je geld.

Biermerken op Blade fust

Wat extra fijn is van deze biertap, is dat de Blade ook Heineken 0.0 fusten verkoopt. Dat is ideaal voor non-alcoholische bierliefhebbers die ook van een fris en koud tapbiertje willen genieten. Naast Heineken 0.0 zijn er voor deze biertap ook fusten beschikbaar van Heineken, Affligem Blond, Birra Moretti, Amstel Radler en Edelweiss.

Heineken
Het klassieke Heineken bier is een premium pils met 5% alcohol. Heineken is perfect voor de ultieme verfrissing door de fruitige tonen en de met fruit gebalanceerde bitterheid.

Heineken 0.0
Naast de klassieke Heineken, hebben ze ook de Heineken 0.0 versie: een alcoholvrij bier met een verfrissende en fruitige smaak. 

Birra Moretti
Het Italiaanse biertje de Birra Moretti is een fris bier met 4,6% alcohol. Doordat dit bier wordt gebrouwen met hop van hoge kwaliteit en een speciale blend heb je bij elke slok een unieke smaakbeleving met een bittere nasmaak.

Affligem Blond
Affligem Blond heeft een licht bittere smaak met 6,8% alcohol. De citrus en tropische fruit tonen maken Affligem tot een zacht biertje met een licht bittere afdronk.

Amstel Radler
Amstel Radler is een lekker fris biertje dat 2% alcohol bevat. Amstel Radler is een combinatie tussen de bierige smaak van Amstel pils en het verfrissende citroenlimonade.

Edelweiss
Edelweiss is een weizen afkomstig uit Oostenrijk. Je ontdekt in dit bier aroma's van groene appels met tonen van banaan en kruidnagel. Dit maakt het een verfrissend bier met lichtzoete smaken. Edelweiss bevat 5,5% alcohol.

Blade fusten van verschillende biermerken

Blade fusten

Blade verkoopt fusten van 8 liter, hier kunnen ongeveer 30 glazen bier uit worden getapt. Dit is een enorm pluspunt voor bierliefhebbers die een feest willen geven of voor kleine horecaondernemers die ook tapbier aan willen bieden. Omdat de fusten een inhoud van 8 liter hebben, hoef je minder ruimte te maken in je ijskast. Bij andere thuistaps varieert de fustinhoud tussen de 2 en 5 liter. Met het fust van Blade hoef je dus maar één fust in de koeling te leggen om te kunnen genieten van acht liter bier. Wanneer het fust eenmaal aangebroken in de Blade zit, is het bier tot wel 30 dagen houdbaar, een stuk langer dan bij andere thuistaps. Bij The Sub is het bier bijvoorbeeld 15 dagen houdbaar na het aanslaan van het fust.

De fusten worden geleverd in dozen. De afmeting van de doos is (BxHxD) 209x215x381,5 millimeter. Het gewicht van een fust is 8,4kg. Het is belangrijk dat je erop let dat het gewicht van het fust niet op de leiding duwt bij het aansluiten. Hierdoor kan er een klein breukje in de leiding ontstaan waardoor het tappen trager gaat.

Wanneer een fust nog halfvol is, is het niet verstandig om deze van de Blade af te halen. Het fust kan namelijk na het losmaken van de Blade niet meer gebruikt worden, wat natuurlijk zonde is van het bier.

Als het fust leeg is, kun je het fust bij het plastic gooien. Het Blade fust is namelijk gemaakt van PET-materiaal, waardoor het mogelijk is om te recyclen. Blade betaalt een vergoeding aan het Afvalfonds dat zich inzet tegen zwerfafval en waardoor ze de recycling van verpakkingen verbeteren.

De fusten zijn bij Beerwulf te koop. Voor de Blade zijn op dit moment fusten van Heineken, Heineken 0.0, Affligem, Birra Moretti, Amstel Radler en Edelweiss te koop. De verzending is gratis en bestel je vóór 19.00 uur, dan krijg je het bier tussen de 1 tot 3 werkdagen geleverd.

Design

Blade Biertap met Heineken 0.0 fust De Blade is een echte eyecatcher. Vooral wanneer het licht van de koepel aanstaat trekt de biertap erg veel aandacht. Het leuke is dat het Blade fust dat is aangesloten op het tapsysteem zichtbaar is in de zogenaamde 'Dome'. Zo is het voor iedereen duidelijk welk bier er wordt geschonken met de tap. 

De tap heeft een industriële en dus ook stoere uitstraling. Blade straalt als biertap kwaliteit en professionaliteit uit. Het materiaal van de Blade is erg degelijk, het is een stevige biertap gemaakt van metaal die niet snel kapot kan gaan. De tap staat stevig op het oppervlak, zodat je gecontroleerd kunt tappen. 

Blade pakketten

Blade heeft vier verschillende pakketten die kunnen worden besteld. Met de aankoop van een dergelijk pakket kan iedereen thuis professionele biertjes gaan tappen. De pakketten die worden geleverd verschillen alleen qua hoeveelheid fusten en accessoires, de Blade tap zelf verschilt niet. Het ene pakket is het meest voor de hand liggend om voor thuis aan te schaffen, het andere pakket is weer handiger voor in de horeca:

- Het basispakket is perfect om thuis of op een feestje een biertje te tappen. Bij de bestelling krijg je twee fusten van elk 8 liter geleverd.

Combipakket van de Blade tap met Birra Moretti en Affligem Blond - Het combipakket is perfect als je twee verschillende biermerken bij de tap wilt ontvangen. Het combipakket kan in vier verschillende combinaties worden besteld:
* Heineken en Birra Moretti
* Birra Moretti en Affligem Blond
* Affligem Blond en Heineken
* Heineken en Heineken 0.0

Bij het combi pakket ontvang je naast de fusten ook dertig bierglazen en een afschuimer.

- Bij het startpakket krijg je vier fusten geleverd van elk 8 liter. Dit is dus perfect voor een feestje. Ook krijg je er 24 glazen en een afschuimer bijgeleverd.

- Het premium pakket is perfect voor de horeca of voor de échte bierliefhebber. Bij een bestelling ontvang je naast vier fusten, ook nog 24 glazen, een spoelborstel, een afschuimer en een spatel houder.

- Ook is het mogelijk om een Blade tap te bestellen zonder fusten.

Lees ook

Stappenplan installeren Blade

Het is belangrijk bij het plaatsen van de Blade om 5 centimeter ruimte tussen de Blade en de achterwand te hebben. Hierdoor kan de koeling worden gegarandeerd.

1. Plaats de stekker in het stopcontact en zet de schakelaar achter de tap aan.

2. Plaats de lekbak onder de tap. De lekbak is magnetisch, waardoor het erg makkelijk is om deze schoon te maken.

3. Nadat de lekbak is geplaatst, kan de taphendel worden vastgemaakt. Het handvat kan je vastmaken met de schroef  die is meegeleverd.

4. Pak het fust erbij en maak de slang die om het fust heen zit los. Druk vervolgens hard op de oranje knop in het midden van het fust tot je een klik hoort.

Blade Fust installeren

5. Open het klepje bovenop de tapkraan naast de taphendel en plaats het fust in de Blade. Zorg hierbij dat het slangetje aan de voorkant van de Blade komt.

6. Plaats het slangetje in de tap klep in het oranje stukje naast de tap. Sluit de tap klep en verwijder de rode dop die aan het eind van het slangetje zit.

7. Plaats de koepel over het fust. Het is belangrijk dat de Blade altijd aan blijft staan als het fust is geplaatst. Zet de schakelaar rechtsonder om naar beneden, zodat het fust is vergrendeld en het onder druk komt te staan.

8. Nadat de schakelaar is omgezet, zie je het metertje link op de voorkant van de tap omhoog schieten. Deze meter geeft aan hoeveel bier er nog in de fust zit. Het onderste metertje geeft de temperatuur van het bier in het fust aan. Om het licht van de koepel aan te zetten vind je rechtsboven van de tap een schakelaar.

Stappenplan vervangen van een fust

Wanneer het fust leeg is, moet het natuurlijk vervangen worden met een nieuw fust. Volg daarvoor de volgende stappen:

1. Bekijk op de meter of het fust wel echt leeg is en ontgrendel vervolgens het fust met de onderste schakelaar aan de rechterkant van de tap.

2. Verwijder de koepel en open de tapklep waar het slangetje uitkomt. Maak de slang los en verwijder het fust.

3. Maak de kom waar het fust in stond schoon en begin bij Stap 4 van het ‘Stappenplan installeren Blade’ om een nieuw fust aan te sluiten.

Betekenis van het lampje

Closeup Blade Biertap Door middel van het indicatielampje, kan je zien wat er aan de hand is. Hieronder staat uitgelegd wat de verschillende lampjes betekenen.

- Led uit: De vergrendelschakelaar van het bierfust staat niet aan. Om het bierfust te gebruiken moet deze worden ingeschakeld.

- Groen knipperend: de vergrendelschakelaar van het bierfust staat omlaag. De koepel / dome wordt vastgezet.

- Groen AAN: bierfust is aangesloten en de koepel / dome is gesloten.

- Rood knipperend: de vergrendelschakelaar staat omlaag, er is geen bierfust aangesloten. Nadat de vergrendelschakelaar omhoog wordt gezet gaat het lampje uit.

- Rood knipperend gedurende 2 seconden: het bierfust is leeg en de vergrendelschakelaar staat omhoog. Het fust moet worden vervangen.

- Rood knipperend gedurende 10 seconde: het bierfust is niet leeg, de vergrendelschakelaar staat omhoog.

- Rood AAN: het bierfust is geplaatst maar er is een slechte luchtaansluiting. De koepel / dome wordt automatisch geopend, zodat je het fust correct kunt aansluiten.

- Rood/ groen afwisselend: het is niet meer mogelijk om de druk te verhogen.

Tapervaring

Heineken bier tappen met de BLADE Biertap Het tapsysteem is erg makkelijk om te gebruiken en snel in elkaar te zetten. Nadat de tap klaar was voor gebruik konden wij al meteen een biertje tappen. Het biertje tappen was erg makkelijk en het is niet moeilijk om de perfecte schuimlaag te creëren.

De tap is dus geschikt voor professionele biertappers, maar ook voor bierliefhebbers die niet zo vaak bier hebben getapt. Nadat het biertje getapt was, vonden wij het een erg lekker, sprankelend en fris biertje. Het biertje smaakt zoals je een biertje vers van de tap in een café krijgt.

Omdat de fusten beschikbaar zijn in verschillende biermerken, heb je keuze uit verschillende smaken en bierstijlen. Het eerste fust dat wij gebruikten was het Heineken fust. Nadat het Heineken fust was leeggetapt, hebben we een Birra Moretti fust geïnstalleerd. Het vervangen van de fusten was erg gemakkelijk en kostte weinig tijd. Al met al een zeer plezierige ervaring, omdat men kon worden voorzien van lekker tapbier en iedereen die het leuk vond zijn eigen biertje kon gaan tappen. 

Prijs

De aanschafprijs van de Blade tap verschilt afhankelijk van het pakket dat je koopt. De prijzen verschillen tussen de €429 (voor de losse tap) tot €539. Deze prijzen zijn inclusief de aangegeven fusten en accessoires die je erbij geleverd krijgt. Wanneer de fusten vervangen moeten worden, is het gemakkelijk om bij Blade nieuwe te bestellen. De prijs van de fusten varieert tussen de €23,99 tot €34,36, afhankelijk van het biermerk. 

Conclusie

Wij zijn er erg tevreden over de Blade biertap. Wij merkten wel dat het belangrijk is om de fusten minimaal 16 uur van tevoren in de koelkast te leggen zodat de temperatuur van het fust al goed is wanneer je je eerste biertje wilt tappen. Wanneer het biertje is getapt, heeft het een heerlijke smaak en perfecte schuimkraag.

+ Omdat de Blade biertap fusten van 8 liter verkoopt, is de Blade super handig voor feestjes of grote bierdrinkers.
+ De uitstraling is erg professioneel.
+ Het is een erg stevige en degelijke biertap, die niet snel kapot gaat.
+ Echte eyecatcher.
+ Het is erg gemakkelijk om de biertap te installeren, dit duurt ongeveer 10 minuten.
+ Fris, sprankelende bieren met de juiste schuimkraag.
+ Het bier is na aanslaan van het fust nog 30 dagen houdbaar.
+ Blade heeft als een van de weinige een fust van Heineken 0.0, dus de tap is erg fijn voor non-alcoholische bierliefhebbers.
+ Blade heeft naast Heineken 0.0 nog 5 verschillende biersmaken fusten, waardoor je verschillende biermerken kan tappen.
+ Weinig onderhoud en schoonmaak nodig. 

- De biertap is minder geschikt voor bierliefhebbers die wekelijks maar één of twee biertjes tappen. Het is dus verstandig om eerst te bedenken waarvoor je de tap nodig hebt voordat je deze bestelt.
- Hoge aanschafprijs, maar je krijgt er een professionele tap voor terug.
- Het is een redelijk zwaar tapsysteem dat niet gemakkelijk kan worden verplaatst. Dit maakt de biertap wel erg stevig en dus gaat de biertap niet snel kapot.

Blade bestellen

Met de Blade ga je veel plezier beleven en nog meer van bier genieten. Want snel een mooi bier zelf tappen smaakt gewoon beter dan bier uit een flesje. Ontdek ook de Blade biertap en geniet van je zelf getapte bier!

BLADE Biertaps in de horeca

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl