Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De opkomst van alcoholvrij- en session bier | Bewust genieten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De opkomst van alcoholvrij- en session bier

29 september 2021 door Redactie Biernet.nl

De laatste jaren zijn er enorm veel alcoholvrije, alcoholarme en session bieren bijgekomen. Waar komt deze trend toch vandaan? Naast pils en weizen zijn er ook steeds meer alcoholvrije speciaalbieren verkrijgbaar.

speciaalbier op de bar zonder alcohol
Alcoholvrije bierflesjes op een rij cartoon
Alcoholvrij en alcoholarm bier

Geen Buckler scenario

Het is een van de bekendste flops in de Nederlandse bierwereld. Het alcoholarme Buckler bier dat door Heineken op de markt werd gebracht eind jaren '80. Youp van 't Hek was niet zo positief over dit alcoholarme bier tijdens zijn Oudejaarsconference 1989 en in 1993 was Buckler van de Nederlandse markt verdwenen.

Hoe anders is het nu? De alcoholvrije, alcoholarme en sessionbieren schieten als paddenstoelen uit de grond. Pas geleden werd zelfs het allereerste alcoholvrije Trappistenbier op de markt gebracht.  

Steeds meer laag-alcoholisch bier

La Trappe Nillis alcoholvrij bier ingeschonken Bierdrinkers kiezen dus steeds vaker voor alcoholvrij bier of bier met een relatief laag alcoholpercentage. Maar waar komt deze drang naar alcoholvrij bier ineens vandaan? En komt het gewone bier in gevaar door deze ontwikkeling? 

Zelfs tijdens de Covid-19 pandemie die een grote (negatieve) invloed had op de bierverkoop wist het alcoholvrije en alcoholarme bier segment juist met zo'n 10% te groeien. Vandaag de dag is alcoholvrij bier dus niet meer weg te denken uit het assortiment. 

Inmiddels is één op de veertien verkochte bieren een alcoholvrij bier. Naast de compleet alcoholvrije variant, is er ook een stijging merkbaar van bieren met een relatief lager alcoholpercentage, de ‘session bieren’. Dit zijn bieren met een dusdanig laag alcoholpercentage dat je er meer van kan drinken zonder aangeschoten te worden. Vergelijk bijvoorbeeld een Session IPA van 4,1% met een normale IPA van 7%, dan kun je er toch zeker eentje extra drinken gedurende de avond. 

Gezondheidsaspect 

Maar waar komt die behoefte aan alcoholvrij of session bier vandaan? Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor dit fenomeen. Allereerst zien we dat steeds meer mensen vandaag de dag belang hechten aan hun gezondheid. Mensen kiezen ervoor om steeds bewuster te leven. Dit zagen we eerst met de verkoop van voedingsmiddelen, maar inmiddels is dat ook overgeslagen op alcoholgebruik en dus ook op bier. 

Lees ook

Door het groeiende aandeel van sociale media zien we dat steeds meer consumenten opletten hoeveel zij drinken. Een avondje doorhalen kan tegenwoordig enorme consequenties hebben, misschien sta je de volgende dag lallend op een sociaal medium. Een ander voorbeeld is als alcohol gecombineerd wordt met (online) gokken. Er worden onverantwoord grote bedragen ingezet doordat de drinker zijn of haar grenzen veel moeilijker kan aangeven. Ook op professioneel vlak kan een uitschieter fatale gevolgen hebben. Kortom, teveel alcohol wordt door meer mensen als onplezierig, ongezond en onverstandig gezien in vergelijking met vroeger. 

Kwaliteit boven kwantiteit

HJ Grand Prestige grote fles met twee glazen Waar het vroeger vooral veel bier (pils) drinken was, kiezen steeds meer consumenten ervoor om van het bier te genieten. De kwaliteit is voor veel bierliefhebbers belangrijker geworden dan de kwantiteit. Ook het ruime aanbod speelt hierin een belangrijke rol. Door het stijgende aanbod aan speciaalbieren, doen mensen langer over een biertje. In de tijd dat je normaal drie pilsjes drinkt, kun je ook genieten van één mooie gerstewijn of quadrupel. Heb je toch zin om lekker veel te drinken? Dan is er tegenwoordig een uitgebreid aanbod aan laag alcoholische bieren, zodat je lekker door kunt drinken, maar minder alcohol tot je neemt.

Maatschappelijk belang

Naast dat er steeds meer bewustzijn is omtrent gezonder leven, zien we ook steeds vaker dat het bewustzijn in de maatschappij terugkomt. Waar voorheen een of meerdere biertjes op de vrijdagmiddagborrel de normaalste zaak van de wereld was, zien we steeds vaker dat ook werkgevers dit niet meer toestaan. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat het alcoholvrij bier steeds meer in trek is geraakt.

Daarnaast dragen de reclames op televisie hier aan bij. De grote fabrikanten weten dat de consument op zoek is naar gezonde alternatieven en stimuleren deze ook. Daarbij komt dat het rijden onder invloed tegelijkertijd afgewezen wordt in deze reclames, waar de 'When You Drive, Never Drink' reclame van Heineken een goed voorbeeld van is.  

Ook de overheid besteedt steeds meer aandacht aan de gevolgen van een ongezonde levensstijl. Alcohol is hier mede verantwoordelijk voor en daarom werd afgelopen juli de nieuwe alcoholwet ingevoerd. Allemaal om te voorkomen dat mensen verslaafd raken aan alcohol of sneller ziek ten gevolge van alcoholgebruik. Het vervelende is dat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met andere verslavingen, schulden en geweld. Dit is een belangrijke reden voor de overheid om ook het maatschappelijk belang te dienen. 

Alcoholvrij bier in de toekomst?

Alcoholvrije bieren van AB InBev Ondanks dat alcoholvrij bier door jongeren steeds meer omarmd wordt, is er nog steeds een oudere generatie die stug vasthoudt aan de bieren mét alcohol. Zij zijn al hun hele leven gewend om bier met alcohol te drinken en wijken hier dan ook maar moeilijk van af. Toch verwachten experts dat deze ontwikkeling zich de komende jaren gaat doorzetten. De grootste brouwerij ter wereld heeft bijvoorbeeld als doelstelling om tegen 2025 minstens 20% van zijn wereldwijde biervolume uit niet- of laag-alcoholische bieren te laten bestaan.

Er bestaat een kans dat er in 2050 steeds meer brouwerijen zijn die alleen maar alcoholvrij of bier met weinig alcohol produceren, maar men verwacht niet dat het bier mét alcohol volledig uit het straatbeeld gaat verdwijnen. De geschiedenis van bier gaat dusdanig ver terug dat het echt niet binnen een aantal jaren verdwijnt. We moeten ook niet vergeten dat bier een natuurlijk product is en dat er bij de bereiding van bier nou eenmaal alcohol wordt geproduceerd

Daarnaast zijn er niet alleen maar nadelige gevolgen van alcohol. Het is natuurlijk ook een fijn stofje dat kan zorgen voor vriendschap, liefde en plezier. Zeker vandaag de dag is het ondenkbaar dat bier met alcohol gaat verdwijnen. Wel is er naar verwachting steeds meer aandacht voor het gezondheidsaspect en zal bier veel vaker met mate gedronken worden.

Er is dus heel wat te kiezen op alcoholvrij en alcoharm gebied! Neem eens een kijkje bij alle alcoholvrije en alcoholarme biermerken

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen