Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wat is Session bier?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wat is Session bier?

Door de steeds maar groeiende speciaalbiermarkt worden de Session bieren ook meer op de kaart gezet. Maar wat is nou eigenlijk een Session bier en waar komt die naam vandaan? 

Wat is Session bier?

Een Session bier wordt over het algemeen omschreven als een bier met weinig alcohol (rond de 3% en 4% ABV). Hierdoor is het mogelijk om een grotere hoeveelheid bier te consumeren zonder er dronken van te worden.

Denk bijvoorbeeld aan een zomeravond met de barbecue aan en je bent in de stemming om een groter aantal bieren te drinken. Toch wil je een beetje sober blijven, dan zijn Session bieren de perfecte oplossing! 

Session bier is op zich geen biersoort. Er zijn bijvoorbeeld Session IPA's, Pale Ales, pilseners etc.

Waar komt Session bier vandaan?

BrewDog Dead Pony Club Waar Session bier precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het meest geloofwaardige verhaal gaat terug naar de tijd van de Eerste Wereldoorlog waar Engelse fabrieksarbeiders werkten in korte 'session breaks'.  

De arbeiders werkten lange zware dagen om munitie te produceren voor de oorlog. In de korte session breaks dronken de arbeiders graag een biertje. Om de productiviteit te waarborgen en de kans op ongelukken op de werkvloer te voorkomen werd er speciaal bier gebrouwen dat minder alcohol bevatte. 

Van de VS naar Nederland

Session bier is al een tijd lang erg populair in Verenigde Staten en door de steeds groeiende markt van het speciaalbier is ook het Session bier in Nederland in opkomst. De kunst bij het brouwen van een Session bier is dat tijdens het drinken de alcohol niet gemist wordt. 

Lees ook

Een aantal voorbeelden van Session bieren zijn: Session IPA van brouwerij KeesDead Pony Club van Brewdog, Fuut Fieuw van Bird BreweryLife's a Beach van Jopen of Trumer Hopfenspiel.

Session bier