Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heineken H41 | Hoe smaakt dit bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

  • Home
  • Blog
  • Heineken h41 hoe smaakt dit bier

Heineken H41: Hoe smaakt dit bier?

3 mei 2016 door Arno van Loon

Heineken kwam pas geleden met een nieuw bier: Heineken H41. Hoe is de smaak van dit bier? Ik heb het bier geproefd en beschrijf hier mijn bevindingen.

Heineken H41

Heineken H41 werd begin april geïntroduceerd door Heineken. De naam associeert met het oergist wat is ontdekt in Patagonië. Deze plaats ligt 41 graden zuiderbreedte, vandaar de naam Heineken H 41.

H41 werd beschreven door Heineken als een lagerbier met duidelijk kruidige ondertonen, maar is dit ook te proeven?

Technische gegevens Heineken H 41

Alcohol: 5,3 %
Stamwortgehalte: 14%
Bitterheid: 23,5 EBU
Kleur is goudkleurig (geen EBC bekend)

Wat mij vooral opviel na het zien van deze gegevens, was de lage bitterheid en het relatief hoge stamwortgehalte.

Bij een tiental horecagelegenheden werd het bier getest, waar ik met veel moeite een Heineken H41 kon bemachtigen.

Heineken H 41

De info op het etiket

Op het bieretiket wordt vermeld dat het sulfiet bevat, wat mijns inziens vrij opmerkelijk is, omdat ik dit nog bijna nooit op een bieretiket heb gezien.

Een ander opmerkelijk iets wat op het etiket wordt beschreven, is dat het hopextract bevat. Dit was volgens mij niet nodig geweest, wat ik jammer vind.

Tijdens het proeven

Uiterlijk: Het bier is goudkleurig en heeft een schuimkraag die al snel verdwijnt.

Geur: Heineken H41 heeft het een sterke, fruitige en moutige geur.

Smaak: Moutig, zoet met een klein zuurtje wat niet overheerst. De nasmaak is moutig, die even blijft hangen.

Heineken H41

Conclusie

Over het algemeen was het een goede poging van Heineken, maar naar mijn idee niet onderscheidend genoeg om de hogere prijs te rechtvaardigen. Het is daarom voor mij geen ''aanwinst'' in de biermarkt. Wat meer hop was wel beter geweest.

Het lijkt naar mijn idee te veel op een Duitse Helles. In Duitsland laten ze zien dat je met relatief weinig alcohol lekkere opvallende lagerbieren kunt maken.

Eindcijfer

Als eindcijfer geef ik Heineken H41 een 7.

Arno van Loon

3 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Arno van Loon (gast) op 13-08-2017 om 03:55:45

Zoals voorspeld is het bier geen succes geworden en kan ik het nergens meer vinden.Had beter gekunt en gemoeten,jammer Heineken!!!

Marco Daane (gast) op 05-05-2016 om 21:10:04

ecies. En iedereen die meer over de achtergronden wil weten, nodig ik van harte en onbescheiden uit mijn blogartikkel over H4 te lezen1: http://bierinnederland.blogspot.nl/2016/04/h41-van-heineken-een-bier-op-grote.html

Willem van Waesberghe (gast) op 04-05-2016 om 21:25:39

Hi Arno,
Wat extra info: de gist die gebruikt is, is de moedergist van Heineken A-gist. Het is een wilde gist en reageert anders dan we gewend zijn: hij maakt meer natuurlijke sulfiet, dus moeten we dat op het label zetten (veel minder dan in wijn en daar is het toegevoegd). De gist eet niet alle suikers van de wort op en daarom is het stamwort hoog in vergelijking met het alcoholgehalte. Dat geeft meer een zoetje en lijkt de bitterheid laag. Voor nieuwe bieren passen we onze etiketten al aan de nieuwe wetgeving en daarin moet je als je natuurlijk hop extract gebruikt, hop extract op het label zetten. Andere brouwers zullen zeker volgen.
Dan de typische smaak: wat je moutig noemt, is waarschijnlijke de specifieke smaak die de gist maakt ( die andere lager gisten niet kunnen maken), en dat is een Weizen smaak, die ook wel doet denken aan blonde abdijbieren. Met vriendelijke groet, Willem

Zie meer reacties

Zie minder reacties