Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Langste Biergarten ter wereld

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Langste Biergarten ter wereld

19 augustus 2017 door Tina Rogers 

Een kilometers lang bierfestival, zou dat niet geweldig zijn? Het bestaat! Tina Rogers was erbij en deelt in deze blog haar ervaringen tijdens dit bierfestijn.

Langste Biergarten ter wereld

Het internationale bierfestival van Berlijn, ook wel bekend als de ‘Biermeile’, is een 2,2 km lang festival in hartje centrum, vlakbij Alexanderplatz. Met 334 brouwerijen uit 87 landen is het volgens de Guinness Book of Records de langste biergarten in de wereld.

De biermeile is een driedaags festival in augustus dat al sinds 1997 jaarlijks wordt georganiseerd. Met talloze bierstandjes, 19 muziekpodia, voldoende plek om te zitten en heel veel gezelligheid, was dit absoluut één van mijn bierhoogtepunten dit jaar!

Eerste indruk

Met een verwachte opkomst van circa 800.000 mensen was ik enigszins verrast dat het nog relatief makkelijk was om je door de bierstraat heen te bewegen. Doordat het festival niet is afgesloten, zijn de bottlenecks vrij makkelijk te omzeilen door via de achterkant van de standjes eromheen te lopen. Gelukkig zijn er voldoende eettentjes en wc faciliteiten, dus het is prima vertoeven vanaf de vroege middaguurtjes. Er bevindt zich ook een rits restaurantjes in de straat, dus uitgebreider eten is zeker een optie. Een heel professioneel georganiseerd event, dat de lat hoog legt voor de rest. En de toegang is gratis!

Bierfestival

De bieren

Onder de speciaalbierskenners heeft het festival schijnbaar de reputatie dat het vooral om traditionele Duits massa-geproduceerd bier gaat, zo hoorde ik van de barman van een speciaalbier café in de stad. Dat doet niets af in mijn beleving aan de kwaliteit van het eigen Duitse bier, want bijna niemand maakt een Hefeweizen zo lekker als de Duitsers zelf.

Bierfestival Berlijn

Lees ook

Echter, de laatste jaren zijn er wel steeds meer speciaalbieren te vinden, zoals onder meer onze eigen Kompaan, maar ook Brewdog, Thornbridge, To Øl en een aantal Amerikaanse brouwerijen zoals Anchor Brewing, Smuttynose en 8 Wired en nog veel meer. Gelukkig heeft de bierrevolutie ook Berlijn bereikt en waren er lokale microbrouwerijen aanwezig, zoals Maxbrauerei (met een lekkere zure!) en Berliner Bier Barone. De internationale brouwerijen hebben niet allemaal een eigen stand, dus soms is het goed zoeken om ze te vinden. Het plattegrondje komt daarbij heel goed van pas. Hoe werkt het? Bij de informatiestand koop je een pul van 0,2 dl (met een keycord, zodat je je glas niet kwijtraakt, fantastisch!). Bij de meeste stands kun je voor 2 euro je pul laten vullen. Voor sommige speciaalbieren betaal je wat extra. Als je geen zin hebt om een pul mee te sjouwen, hebben de stands ook eigen glazen, maar die moet je uiteraard weer terugbrengen.

De Berlin experience

Berlijn is echt een geweldig veelzijdige stad waar veel te beleven valt. Je kunt er goed shoppen, stappen, eten, veel historische bezienswaardigheden bezoeken en natuurlijk bier drinken. Voor ieder wat wils. Het is wat dat betreft ook een erg relaxte stad. Niet arrogant of pretentieus. Één van mijn favoriete biercafé’s is Kaschk, maar er zijn er talloze anderen. Voor de vega’s onder ons is het een paradijs. Bijna alle restaurants hebben veel vegetarische gerechten op het menu staan en minimaal één vegan optie.

Een verrassende nieuwe ontdekking dit keer was de rooftopbar Klunkerkranich. Allang geen geheim meer, maar het was de moeite waard om er even voor in de rij te staan. Lekkere hapjes, mooie cocktails, leuke muziek en vooral een fantastisch uitzicht over de stad. Het is makkelijk om via internet tegenwoordig te beste plekjes op te zoeken, maar er gaat niets boven de stad zelf verkennen en de geheime juweeltjes ontdekken die niet in je lonely planet gids staan. Misschien tot volgend jaar bij het festival!

Berlijn Rooftop