Er worden steeds meer brouwerijen geopend. Speciaalbier heeft de laatste tijd veel populariteit gewonnen en dit verklaart het aantal startende ondernemers. In 2017 opende 63 nieuwe brouwerijen haar deuren.
Dat er in Nederland in rap tempo brouwerijen bijkomen is allang geen verrassing meer. Speciaalbier heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen en dat vertaalt zich dan ook naar het aantal startende ondernemers dat zich waant in de wereld van gist, fusten, proeflokalen en duizenden liters bier. Het aantal brouwerijen is zelfs zó sterk toegenomen, dat er record na record wordt gebroken. In 2017 opende alleen al 63 brouwerijen haar deuren, waardoor het totale aantal op 529 staat (240 huurbrouwers).
Om erachter te komen wat de Nederlandse ondernemer beweegt om in deze industrie te stappen, heeft Vrijmibro een speciale reeks gemaakt: ‘Leven in de Brouwerij’. Daarbij worden brouwers die sinds enkele jaren voor zichzelf zijn begonnen geïnterviewd over het opstarten van een eigen bedrijf, de problemen die daarbij komen kijken en natuurlijk de liefde voor bier.
Één van de mensen die hierbij aan het woord is gekomen, is Peter Rouwens van Brouwerij Noordt. Zo vertelt hij dat het beginnen van een eigen brouwerij in 2015 niet altijd van een leien dakje ging: “alles wat zo’n beetje mis kon gaan, ging ook mis. Maar goed, iedere morgen begin je toch weer met frisse moed. Met veel zwoegen, hard werken en weinig thuis zijn, zijn we toch door de vla heen gezwommen.” Desondanks lopen de zaken goed en valt zijn bier nationaal én internationaal in de smaak.
De serie ‘Leven in de Brouwerij’ van Vrijmibro loopt nog enkele weken door. Die zijn op hun site te lezen.
Bekijk de volledige lijst van actieve brouwerijen.