Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Smaak of de beleving?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Smaak of de beleving?

12 mei 2014 door Frans Filius, hobbybrouwer uit Leeuwarden.
www.smilt.nl

Een lekker bier begint bij het maken van een goed recept. Het recept bepaalt de smaak, zou je dus kunnen zeggen. Maar is dat wel zo?

Smaak of de beleving?

Een recept is meer dan alleen een ingrediëntenlijst

Een recept is meer dan alleen een ingrediëntenlijst met het aantal grammetjes erachter. Uiteraard begint het hier mee, maar al snel zie je maischschema’s en kooktijden die je nauwkeurig moet volgen. Het is een ingewikkeld recept en een brouwer moet dit aanpassen aan zijn brouwerij om tot een goed bier te kunnen komen. Iedere brouwer heeft namelijk zijn eigen installatie en de ene installatie haalt meer uit de graankorreltjes dan de andere. Dit noemen de vaklui “het brouwrendement”.

Bierwedstrijden

Als je erg tevreden bent over je biertje, kun je meedoen aan een wedstrijd. Per wedstrijd zijn er een aantal categorieën. De brouwsels worden gekeurd door gekwalificeerde tongen en neuzen van het zogenaamde “Bier Keurmeesters Gilde”. Er doen vaak z’n 500 bieren mee aan de wedstrijd. Dat betekent dat de winnaar een bijzonder goed recept in handen heeft, een recept dat waarschijnlijk generatie op generatie binnen de familie wordt gehouden… Niet dus! Binnen een paar dagen staan de recepten al op hobbybrouwen.nl.  Dit actieve forum deelt alles met elkaar. Recepten worden sneller met elkaar gedeeld dan de griep op een basisschool.

Iedereen gaat dus aan de slag met elkaars recepten. Het winnende recept van vorig jaar wordt voor andere brouwers de basis voor volgend jaar. Als de jury dat lekker vindt, dan moet ik dat dus maken. Het gaat dus niet meer om het beste recept, maar om wie het beste kan brouwen. Degene die zijn zaakjes het beste voor elkaar heeft, die wint!

Smaak of beleving?

Of toch niet? Ik ken iemand die tijdens de brouwcursus door tijdgebrek geen bier heeft kunnen bottelen en kwam met lege handen aan bij de brouwwedstrijd van de club. Een vriend van hem gaf hem snel 2 flesjes van zijn eigen brouwsel, ze deden dus mee met hetzelfde bier. Hij werd eerste, de officiële brouwer werd bijna laatste…

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties