Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bear Cider twee soorten | Speciaalbiertjesblog aan de cider!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Twee soorten Bear Cider geproefd

18 januari 2018 door Speciaalbiertjesblog

Amanda? Ga jij nou overstappen naar Ciders in plaats van bier? Nee! Maar ik drink natuurlijk niet alleen maar bier, ik wil ook wel eens wat anders. Ciders zijn dan een goed alternatief, echter vind ik geeneen cider uit de supermarkt echt lekker. 

Bear ciders

Echte cider

Daarom wilde ik wel eens echte Ciders proeven. Ciderlab.nl bood mij wat ciders aan om te proeven, daarvoor dank. Let”s find out.

Over cider

Cider (UK), appelcider (NL), cidre (FR), sidra (SP), apfelwein (DE) is eigenlijk niets meer dan vergist appelsap. Net als dat wijn vergist druivensap is. De regio’s waar cider traditioneel gemaak worden zijn de UK, Bretagne/Normandie, Noord-Spanje en Zuid-Duitsland (beetje). Dit zijn regio’s waar appelbomen goed groeien en de vroegere druivenranken niet.

Gek genoeg hebben we in Nederland ook een ideaal klimaat voor appels, die we dan ook veel verbouwen, maar cidermaken is nooit echt van de grond gekomen. De appelrassen die in de traditionele cider regio’s verbouwd worden zijn dan ook geen appels zoals wij ze kennen. Een ciderappel kenmerkt zich door een hoog gehalte aan tannine, juist wat ook in druivenschil en pitjes zit en body geeft aan de drank. Deze appels zijn niet lekker om te eten en waarschijnlijk daarom nooit in Nederland verbouwd. Denk omdat we al bier hadden  [🙂]

Cider heeft geen beschermde omschrijving zoals wijn dat heeft. Grote bedrijven zoals Heineken (Apple Bandit/ Old Mout/ Jillz/ Strongbow/ Orchard Pig), Carlsberg, Kopparberg, Rekorderlig maken daar graag gebruik van door sapjes op de markt te brengen onder de naam cider.

Veelal wel gebaseerd op appel maar vooral met veel water, suiker en appel of ander vruchten concentraat. Voor cider gemaakt op de traditionele manier heb je voor 1 liter cider zo’n 8 appels nodig wat cider gelijk best duur maakt om te maken (tekst van Ciderlab.nl). 

Bear Cider

Bear Cider is Nederlandse appelcider. Zij zijn begonnen met het maken van cider omdat er op dat moment geen echte,lekkere cider gemaakt werd. Cider maak je niet van appelconcentraat, water en alcohol. “In Nederland, appelland, moet er echt lekkere cider van eigen bodem gedronken kunnen worden!”

Lees ook

Bear Cider vindt zijn oorsprong op Landgoed Beerze (Overijssel). “Bear Cider was born in Beerze, a small town in the east of The Netherlands, hence the name: beer is the Dutch word for Bear, not for beer!”

En hoe smaakt dat?

Ik ben geen kenner van ciders he! Laat ik dat vooropstellen. Ik proef de ciders dus zoals ik bieren proef. Help me als het anders moet. In wat voor glas drink je cider eigenlijk? Ik dronk het nu uit een wijnglas.

De originele Bear Cider

De Bear Cider is een donkergele cider. Hij is bijna  helder met een licht mistig uiterlijk. Fijn dat het flesje gewoon een draaidopje heeft, geen gehannes met flesopeners.

De cider ruikt naar droge witte wijn. Het is echt een druiven aroma, zurig maar ook zoet. De geur is best scherp in de neus. Na de wijn achtige geur komen de zoete appeltjes naar voren. In smaak is de cider fris en net als in de geur smaakt de cider zoals droge witte wijn. Wel is hij fruitiger en wat wrang.

De appelsmaak is mooi puur en sterk aanwezig. Dit is niet te vergelijken met de ‘troep’ die ze in de supermarkt verkopen. In de nasmaak is de cider ook droog. Deze Bear cider is mooi puur van smaak, en zowel bitter als zoet en zuur. Alles is in balans met elkaar, wel heeft hij veel koolzuur.

De Dry Hopped Bear Cider

Deze Dry Hopped versie moet volgens de makers een perfecte-cross over zijn tussen sprankelende appelcider en bier.“Door de toevoeging van Mosaic hop heeft deze cider (5% Alc Vol) een mooie, frisse hoppige smaak. Doet denken aan een speciaal biertje (IPA), maar dan lichter!”

Deze ervaring had ik niet echt met deze cider. Al moet ik wel zeggen dat hij veel kruidiger is als de gewone versie, zowel in geur als in smaak. Ook is hij droger en muffer in geur. In smaak is deze cider juist veel zoeter als zijn originele broer. De smaken vlakken ook wat sneller af. Ook hier proef je weer een pure appelsmaak, zoeter en minder zuur. Ik vind persoonlijk de originele versie lekkerder.

En? Vaker ciders drinken?

Ja! Ik vind een cider een heel mooi alternatief voor als je als bierliefhebber even iets anders wil. Maar neem dan wel een echte! cider en niet die uit de supermarkt. Hiermee bedoel ik dan bijvoorbeeld de Coop of Albert Heijn, in de biologische supermarkten vind je wel mooie ciders. Ik ga de komende tijd nog wat ciders proberen, en dan vooral ciders van buiten Nederland. Wordt vervolgd op Speciaalbiertjesblog...

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen