Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zelf cannabisbier brouwen doe je zo!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zelf cannabisbier brouwen doe je zo!

3 november 2014 door Rollingstoned.nl

De hopplant is plantkundig gezien een nauwe verwant van cannabis. De plant heeft een pittige, zoete smaak en aroma, die lijkt op cannabis. Daarom experimenteren sommige bierbrouwers met cannabis i.p.v. hop.

Cannabia - cannabisbier

Het gebruik van hop bij het brouwen

Het is belangrijk om op te merken dat hop vooral wordt gebruikt om de smaak en stabiliteit van bier te verbeteren. De aanwezigheid van hop is niet essentieel voor het bierbrouwen.

Hop geeft niet alleen smaak en aroma, maar de plant staat er ook om bekend een selectief antibacterieel effect te hebben: hij laat de gist ongehinderd zijn gang gaan, maar onderdrukt de activiteit van ongewenste bacteriën. Toen hop zijn intrede maakte bij het brouwen, merkte men al snel dat met hop gemaakt bier veel minder snel bedierf dan andere biersoorten.

Overeenkomsten hop en cannabis

De overeenkomsten tussen de hopplant en de cannabisplant en hun respectievelijke teeltmethodes en kenmerken zijn opvallend. Cannabis en hop zijn beiden een tweeslachtige plantensoort, wat wil zeggen dat ze meestal afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten ontwikkelen.

Voor het op smaak brengen van bier worden alleen de vrouwelijke hopbloemen gebruikt en net als bij cannabis is het zaad niet gewenst.

Hobbybrouwen steeds populairder

Met het toenemen van de populariteit van de ambachtelijke-bierbeweging werd thuis bierbrouwen ook steeds populairder. Zo begonnen liefhebbers van ambachtelijk bier die ook van cannabis hielden, thuis al snel met experimenten met het combineren van de twee. Tegenwoordig kun je verschillende recepten vinden die door deze toegewijde hobbybrouwende enthousiastelingen zijn geperfectioneerd.

Cannabisbier commercieel verkrijgbaar in VS

Met hennep gebrouwen bier mag overal in de VS verkocht worden, mits uit tests blijkt dat het geen THC (de psychoactieve stof die in cannabis zit) bevat. In de loop der tijd zijn verschillende hennepbieren verkocht, waaronder O’Fallon Hemp Hop Rye, Cannabia Hemp Beer, SweetWater 420 Extra Pale Ale en Harvest Moon Organic Hemp Ale.

Lees ook

Om van de overheid toestemming voor landelijke verkoop te krijgen, mag de marketing en vormgeving van een hennepbiermerk niet naar cannabis verwijzen of de plant verheerlijken.

Joint Effort

In Washington is een lokaal gebrouwen biertje met de naam Joint Effort stilaan steeds populairder geworden. Het bier was in juli 2013 voor het eerst van de tap verkrijgbaar en kort daarna, in oktober van hetzelfde jaar, volgde bier van de fles. Inmiddels is Joint Effort op meer dan tachtig locaties in de staat verkrijgbaar. Door de onbeschaamde cannabisgerelateerde marketing mag het drankje van het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau echter niet landelijk verkocht worden.

Joint Effort wordt gemaakt door Redhook Ale Brewery en Hilliard’s Beer. Het is de bedoeling dat de smaak en het aroma op die van cannabis lijken en naar het schijnt is dit behoorlijk goed gelukt!

Recepten voor zelfgemaakt cannabisbier

Voor absolute beginners en degenen die zich verre van de geheimzinnigere grillen van het hobbybrouwen willen houden, is de eenvoudigste methode om een basispakket voor thuisbrouwen te kopen en de handleiding te volgen. Voeg vervolgens een week voor het bottelen gedroogde cannabisbloemen toe.

Recept voor de beginnende brouwer (extractbrouwen)

- 453,6 gr karamelmout 20L
- 1,36 kg extra licht droog moutextract
- 1,81 kg licht moutextract
- 170,1 gr hop
- Brouwersgist
- 28 – 85 gr cannabis (28 gr bij goede kwaliteit, maximaal 85 gr van lagere kwaliteit)

Recept voor de gevorderde brouwer (met hele graankorrels)

- 4,53 kg lichte Belgische mout
- 453,6 gr Belgische biscuitmout
- 226,8 gr karamelmout 20L
- 28 gr hop met 10 – 12% alfazuur
- 85 gr hop met 4 – 6% alfazuur
- Wyeast American Ale Yeast 1056
- 28 gr cannabis van goede kwaliteit

Het beste moment om de cannabis toe te voegen is wanneer je het bier in de tweede gistingstank doet. Bij deze partij ga je drooghoppen met 28 gram hop en daar doe je ook de cannabis bij. Laat het bier een tot twee weken rijpen voordat je het bottelt.

Het volledige artikel is te lezen op Rollingstoned.nl.

Leuk blog over bier? Deel hem nu!

Bier, bier en nog eens bier!

Meer bier op Biernet.nl

Cookie instellingen