Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

AB InBev aast op SABMiller voor een overname voor 94 miljard euro

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

AB InBev aast op SABMiller voor 94 miljard euro

18 september 2014 om 12:20

Leven in de brouwerij in de bierwereld! AB InBev is een bod aan het voorbereiden op SABMiller. Het gaat om het ongelofelijke bedrag van 94 miljard euro! En dat terwijl SABMiller afgelopen weekend nog aan het azen was op Heineken.

AB InBev wil SABMiller overnemen
Bieren van AB InBev
Anheuser-Busch InBev logo

De bierwereld staat op zijn kop. Nadat SABMiller een bod had gedaan om Heineken over te nemen afgelopen weekend, is het nu SABMiller die op het punt staat overgenomen te worden. AB InBev heeft haar oog laten vallen op de Zuid Afrikaanse brouwer.

Nog geen concreet bod

AB InBev - de grootste bierbrouwer ter wereld - wil SABMiller - de één na grootste bierbrouwer ter wereld - overnemen. Er wordt gesproken over een overnameprijs van 94 miljard euro. AB InBev praat momenteel nog niet actief met SABMiller, omdat het bedrijf eerst de financiën op orde wil hebben voor het een formeel voorstel doet.

Grootste brouwerij ter wereld groeit steeds groter

Al jaren gaan er hardnekkige geruchten over deze overname. Als de overname doorgaat zal AB InBev nóg groter worden dan ze al is. De Leuvense brouwer wil veel moeite doen om SABMiller over te nemen. Dat blijkt wel uit het vermoedlijke openingsbod: het bedrag dat AB InBev over heeft om de fusie te doen slagen, is namelijk 144% hoger dan wat er betaald is om Anheuser-Busch over te nemen, namelijk 50 miljard dollar. In de afgelopen jaren heeft AB InBev al voor 75 miljard euro brouwers gekocht.

Lees ook

Top drie grootste brouwers ter wereld

AB-InBev is ontstaan uit de fusie van het Amerikaanse Anheuser Busch met een Braziliaanse branchegenoot. Dit concern produceert ongeveer 20 procent van het biervolume in de wereld. Eind 2013 hadden SABMiller en Heineken aandelen van respectievelijk 9,6 procent en 9,3 procent op de mondiale biermarkt.

SABMiller is traditioneel sterk in Afrika en Azië. Ook Heineken heeft de afgelopen jaren fors ingezet op Azië, onder meer door in 2013 de controle te verwerven over de brouwer Asia Pacific Breweries. Daarnaast heeft Heineken onder meer een sterke positie in Mexico, waar het de tweede brouwer is.

Afnemende bierconsumptie

Bierbrouwers worstelen de laatste jaren met de afnemende bierconsumptie in delen van Europa, deels door de economische crisis en deels door regelgeving zoals in Nederland met het verbod op alcoholverkoop onder 18 jaar.

Bierbrouwers zetten fors in op biervarianten en marketing om meer bier aan de man te brengen en proberen met hogere productiviteit en kostenbesparingen de winst op peil te houden.

De drie grote bierconcerns zijn samen goed voor bijna de helft van de wereldbierproductie. Met een beurswaarde van 70 miljard euro is SABMiller twee keer meer waard dan Heineken, dat 34 miljard euro waard is op de beurs.

Cookie instellingen