Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

\"AB-Inbev Amerika lengt bier aan met water\"

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

"AB-Inbev Amerika lengt bier aan met water"

27 februari 2013 om 09:00

Waar Nederland in de ban is van het paardenvlees-schandaal, lijkt er nu in de Verenigde Staten een soortgelijke zaak zich voor te doen. Een aantal Amerikaanse bierdrinkers claimt namelijk dat de grootste bierbrouwer ter wereld, AB InBev, bier aan zou lengen met water. Hierdoor zou het bier minder alcohol bevatten dan staat aangegeven op het etiket.

Budweiser AB-Inbev
Bud bier logo
bud logo The King of Beers

Tien merken

Volgens Amerikaanse bierdrinkers lengt AB InBev het bier van toen verschillende merken aan met water. Het gaat om Bud Ice, Bud Lite Platinum, Michelob, Michelob Ultra, Hurricane High Gravity Lager, King Cobra, Busch Ice, Natural Ice en Bud Light Lime.

Informatie voormalige medewerkers

De informatie zou volgens één van de advocaten van de aanklagers gebaseerd zijn op informatie van voormalige medewerkers van brouwerijen van AB InBev. Zij verklaren dat er bijvoorbeeld in een flesje Budweiser geen 5% maar 4% alcohol zit, doordat de brouwer aan het eind van het productieproces water toe zou voegen aan het flesje bier. Volgens de klagers is het Amerikaanse Anheuser-Busch na zijn fusie met het Belgisch-Braziliaanse InBev begonnen bier aan te lengen om kosten te besparen.

Volkomen vals

AB-InBev beweert in een reactie dat de aanklacht "volkomen vals" is: "Ons bier voldoet volledig aan de gestelde eisen. Wij houden ons aan de hoogste standaard voor het brouwen van bier", aldus AB InBev.

Lees ook

Claim

Er zijn in verschillende staten al aanklachten ingediend bij de rechter, waaronder Pennsylvania, Californië en New Jersey. Ook zijn er nieuwe aanklachten in de maak in onder andere Ohio en Colorado. Volgens de klagers kochten zij gemiddeld één sixpack bier per week afgelopen jaar en zouden ze al die tijd voor de gek zijn gehouden door de brouwer. Ze eisen daarom niet alleen een geldbedrag van 5 miljoen dollar (wat neerkomt op zo'n 3,8 miljoen euro), maar ook een advertentiecampagne waarin InBev hun misleiding toegeeft en rectificeert.

Update: 03-04-2013. AB InBev klaagt verklikker aan

AB InBev klaagt zijn voormalige medewerker James Clark aan. De man heeft verklapt dat het bier zou zijn aangelegd met water. Dit nam de brouwer erg hoog op omdat dit onder de bedrijfsgeheimen valt. AB InBev sleept de man dan ook voor de rechter.

AB InBev richt zijn pijlen op zijn voormalige werknemer Clark, die na zijn vertrek bij de brouwer advocaat werd. ‘Clark gebruikte bedrijfsgeheimen en startte rechtszaken om er persoonlijk gewin uit te halen’, klinkt het bij AB InBev.

De advocaat van Clark zegt dat ABInBev zijn cliënt het zwijgen wil opleggen. Hij vraagt dat de rechter de ‘klokkenluider’ beschermt.

Cookie instellingen