Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Budweiser wint rechtzaak om merknaam Bud

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

AB InBev wint rechtzaak om merknaam Bud

23 januari 2013 om 10:28

Het bekende Amerikaanse biertje Budweiser mag in Europa worden verkocht, zo heeft het Europese Gerechtshof gisteren besloten. Tsjechische bierbrouwer Budejovicky Budvar had dit aangevochten, maar heeft geen gelijk gekregen.

Budweiser
Bud King of Beers logo

De mega-brouwer uit Leuven, AB InBev, heeft gisteren de rechtszaak gewonnen die liep tegen de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar. Het onderwerp van de rechtszaak was de merknaam Bud. AB Inbev wil deze merknaam registreren in de Europese Unie, voor hun Amerikaanse biermerk Budweiser, dat zij sinds 2008 onder haar hoede heeft. Budejovicky Budvar claimde echter dat zij de merknaam Bud al verkoopt in vier Europese landen.

Tsjechisch of Amerikaans?

Het bekendste Amerikaanse biertje Budweiser is het best verkochte bier ter wereld, gevolgd door Budweiser Light. Beide bieren zijn sinds 2008 onderdeel van AB Inbev. Met de overname van Budweiser verkreeg Anheuser-Busch haar nieuwe naam AB Inbev. In Amerika wordt Budweiser afgekort tot Bud.

Ook Tsjechische brouwerij Budejovicky Budvar heeft een lang verleden met de naam Budweiser. De Tsjechische Budweiser is een lagerbier uit de stad ÄŒeské BudÄ›jovice. Het bier wordt al gebrouwen sinds 1265 en de naam van het biertje is afgeleid van de Duitse naam van de stad: Budweis. Iets dat uit Budweis komt werd aangeduid met Budweiser.

Lees ook

Eerdere afspraken

In het verleden zijn er tussen de twee brouwers contractuele afspraken gemaakt over de verdeling van het gebruik van de naam Budweiser en de afgekorte merknaam Bud.

Anheuser-Busch heeft ook verschillende voorstellen gedaan om de Tsjechische brouwerij op te kopen en zo de ingewikkelde situatie te verhelpen. Maar de Tsjechische regering, die een gouden aandeel in de brouwerij heeft, heeft dit aanbod afgeslagen. Zij vond het bod van AB Inbev te laag en wilde vanwege de nationale trots niets weten van een overname.

AB Inbev uiteindelijke winnaar

Gisteren is dan uiteindelijk besloten door het Europese Gerechtshof dat AB InBev de merknaam Bud in de hele Europese Unie mag registreren. Budejovicky Budvar had het recht op die registratie aangevochten omdat zij beweerde de naam Bud al in vier Europese landen te gebruiken: Frankrijk, Italië, Portugal en Oostenrijk. Ook was door de Tsjechen in 2008 al een rechtszaak om dezelfde reden gewonnen.

Het Gerechtshof vond in 2011 echter dat de zaak opnieuw moest worden beoordeeld. En er is gisteren dus uiteindelijk geoordeeld dat de omvang van het Tsjechische merk in de vier landen te klein is om de merknaam Bud toegewezen te krijgen. AB Inbev laat weten in een persbericht "uiterst tevreden" te zijn met de uitspraak. "De uitbreiding van het recht op de merknaam ondersteunt onze wereldwijde uitbreidingsplannen voor Budweiser."

Cookie instellingen