Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Achelse Kluis verkocht en verliest merknaam Trappist

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Achelse Kluis verkocht en verliest merknaam Trappist

27 januari 2023 om 11:53

De Trappistengemeenschap van Westmalle en ondernemer Jan Tormans hebben een akkoord bereikt over de verkoop van de Achelse Kluis. Hiermee verliest het bier de geregistreerde merknaam Trappist, maar er zijn mooie plannen voor het biermerk.

Achelse Kluis Abdij terrein van boven
Binnen bij Achelse Kluis abdij
Achel verliest merknaam Trappist

Achel bier geen Trappist meer

Een kleine drie jaar geleden zijn de laatste twee monniken vertrokken uit de Achelse Kluis naar de abdij van Westmalle. De brouwerij, de brasserie en de abdijwinkel bleven behouden en zijn erg populair bij wandelaars en fietsers die het natuurgebied Groote Heide bezoeken. 

Achelse Kluis abdij Vanaf dat ogenblik was er geen actieve monnikengemeenschap meer, waardoor het recht op het gebruik van het ATP-label (Authentic Trappist Product) verviel. De geregistreerde merknaam ‘Trappist’ mocht nog wel op de etiketten staan, omdat de brouwerij nog onder de vleugels van de abdij van Westmalle viel. Omdat de broeders van Westmalle oordeelden dat het runnen van een brouwerij op afstand niet tot hun project behoorde, hebben ze beslist om de Achelse Kluis te verkopen.

Inmiddels zijn er wereldwijd nog tien officiële Trappistenbrouwerijen

Nu de Achelse Kluis van eigenaar wisselt en niet langer in handen is van een Trappistengemeenschap, kan logischerwijs ook de geregistreerde merknaam ‘Trappist’ niet meer gebruikt worden.

Lees ook

Toekomstplannen Achelse Kluis

Jan Tormans, eigenaar van Tormans Group, wil alle bestaande activiteiten voortzetten. De huidige productie van 5.000 hectoliter per jaar wil hij optrekken naar 12.000 en tegen 2030 naar 40.000 hectoliter. Aan de authentieke recepten van de Achel-bieren verandert er niets. Ze zullen in de Achelse Kluis blijven worden gebrouwen.

De nieuwe eigenaar wil ook het toeristisch potentieel van het abdijterrein verder ontwikkelen en wil op termijn de oude abdij, die beschermd erfgoed is, en de nieuwe abdij uit de jaren '50 ombouwen tot een bezinningscentrum en gastenverblijf. De Achelse Kluis ligt naast het natuurgebied De Groote Heide op de grens van België en Nederland. De brouwerij blijft de economische speerpunt, maar op termijn zullen er - met respect voor de historische en erfgoedkundige aspecten van de historische site - ook andere activiteiten ontplooid worden, zoals onder andere een gastronomisch restaurant en een kaasmakerij. De uitstraling van de gebouwen en de natuur er omheen zullen in stand worden gehouden.

Buiten op het Achelse Kluis terrein

Jan Tormans is CEO van Tormans Group, een onafhankelijk studie- en ingenieursbureau met vestigingen in Geel, Antwerpen, Mechelen en Evergem. Hij is van opleiding ingenieur en startte zijn bedrijf in 1999. Vandaag werken er meer dan 400 ingenieurs en technische profielen, die niet alleen in opdracht studies uitvoeren maar ook worden gedetacheerd voor volledige projecten bij klanten zoals Pfizer, GSK, Janssen Pharmaceutica, ArcelorMittal, Bayer, Solvay en Umicore. In 2022 draaide het bedrijf een omzet van 36 miljoen euro. Jan Tormans is ook de drijvende kracht achter het veldritteam Tormans CX.