Westmalle Brouwerij

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Antwerpsesteenweg 496
Postcode
B-2390
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (183 jaar actief)
Opgericht in
1836
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Westmalle Brouwerij

Westmalle Brouwerij in het nieuws

Nederlander drinkt bier te koud

Achtergrond informatie

Op 22 april 1836 wordt het klooster verheven tot trappistenabdij. Vanaf dan mogen de monniken de volksdrank van de streek drinken bij hun maaltijd. En in Vlaanderen is dat... bier.

 

Zo komt het dat abt Martinus Dom datzelfde jaar nog start met de bouw van een kleine brouwerij. Op 10 december 1836 serveren ze voor het eerst zelf gebrouwen trappistenbier bij het middagmaal.

Jarenlang brouwt de abdij alleen voor eigen gebruik. Pas vanaf 1856 verkopen de monniken af en toe wat bier aan de poort. De vraag neemt jaar na jaar toe, zodat de brouwerij in 1865 en 1897 moet uitbreiden.

In 1921 beslissen de monniken hun bier te verkopen via bierhandelaars, waardoor de verkoop nog stijgt. Begin jaren '30 nemen ze ook een nieuwe brouwzaal, gistkamer en atelier in gebruik. Enkele gebouwen van de huidige brouwerij dateren nog uit die periode.

De bottelarij wordt in 1956 gemoderniseerd en in 1968 komt er een eigen waterzuiveringsinstallatie, lang voor er van enige verplichting sprake was. In 1991 werd in een computergestuurde brouwzaal geïnvesteerd. Want als de kwaliteit erop vooruit gaat, doet men er graag beroep op nieuwe technologieën.

Recente voorbeelden van het streven naar steeds betere kwaliteit, zijn de nieuwe bottelarij die in 2000 in gebruik werd genomen en de pas gebouwde rijpingskelder. In dat ondergrondse magazijn hergist het bier in haast ideale omstandigheden. De beide investeringen getuigen bovendien van bijzondere aandacht voor de arbeidsomstandigheden en van respect voor het milieu.

Deze monniken zijn nu nog altijd de enige eigenaars van de brouwerij. Het dagelijkse werk gebeurt door mensen van buitenaf maar wel onder het toezicht van de abdij en volledig in overeenstemming met hun waarden. Het is een van de 6 Belgische trappistenbrouwerijen. 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Philip Notten (gast) op 11-10-2017 om 23:20:05

Help!!!waar kan ik nog terecht of wordt westmalle niet meer gebrouweneen ramp!!!