Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Achel niet langer erkend als authentiek Trappistenbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Achel niet langer erkend als authentiek Trappistenbier

21 januari 2021 om 12:52

Trappistenbrouwerij de Achelse Kluis is niet langer erkend als trappistenbrouwerij. Aangezien er geen paters meer aanwezig zijn verliest De Kluis het ATP label. 

Achel niet langer erkend als authentiek trappistenbier
Achel logo

Voorwaarden Trappistenbier

De Internationale Vereniging Trappist (IVT) heeft de volgende voorwaarden voor bier om het te erkennen als Trappistenbier en het ATP-label toe te kennen:

Authentic Trappist Product logo * Het product moet binnen de muren of in de nabijheid van de abdij worden geproduceerd
* Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
* De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft moet aan sociale/maatschappelijke werkzaamheden worden besteed.

Lees ook

Aangezien er bij De Achelse Kluis geen kloostergemeenschap meer aanwezig is die toezicht houdt op het brouwproces voldoen de Achel bieren niet meer aan de voorwaarden van de IVT en verliezen de bieren het ATP label. De laatste trappistenpaters verlieten de abdij eind 2020. Overigens verliest Achel alleen het ATP label, het bier mag nog wel trappist genoemd worden, omdat het nog steeds binnen de abdijmuren wordt gebrouwen. 

Paters van Westmalle

De paters van Westmalle verzorgen op het moment het brouwproces van De Achelse Kluis en ze hadden gehoopt daarom het authenticiteitslabel te kunnen houden, maar daar oordeelde de IVT anders over. De geregistreerde merknaam ‘Trappist’ mag nog wel op de etiketten staan, omdat de brouwerij nog onder de vleugels van de abdij van Westmalle valt. Overigens voelen tegenwoordig steeds minder jongeren de roeping om in een kloostergemeenschap te gaan leven en daarmee worden authentieke Trappistenbieren steeds exclusiever. 

Vijf Belgische Trappistenbieren over

Met het wegvallen van de Achel bieren als trappistenbier zijn er nog vijf Belgische Trappisten over, namelijk Westvleteren, Chimay, Orval, Rochefort en Westmalle. Wereldwijd zijn er nu nog elf trappistenbrouwerijen, waarvan er twee in Nederland zijn gelegen, namelijk Abdij Maria Toevlucht (Zundert Trappist) en Abdij de Koningshoeven (La Trappe Trappist).