Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Akkoord biergiganten over fusie

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Akkoord biergiganten over fusie: 95,3 miljard euro

13 oktober 2015 om 10:36

De bierbrouwers AB Inbev en SABmiller, de twee grootste brouwers ter wereld, hebben een akkoord bereikt over een overname.

Akkoord biergiganten over fusie
Peroni Nastro Azzurro
Peroni Nastro Azzurro

Het bod van AB Inbev op het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van Grolsch bedraagt 44 pond per aandeel (60 euro), een premie van ongeveer 50 procent op de slotprijs van het aandeel op 14 september.

Dat bedrag wordt in principe voldaan in contanten, maar sommige grootaandeelhouders kunnen kiezen voor aandelen AB InBev. Daarmee wordt SABMiller in totaal gewaardeerd op 70,6 miljard pond (95,3 miljard euro).

De brouwer heeft tot 28 oktober de tijd om een formeel bod uit te brengen. Als de overname toch nog afketst, bijvoorbeeld omdat toezichthouders niet akkoord gaan, betaalt het bedrijf een afkoopsom van 3 miljard dollar aan SABMiller.

Het bestuur van SABMiller heeft al aan AB Inbev laten weten unaniem het bod aan te bevelen bij de aandeelhouders.

Eerdere pogingen AB InBev

Op 7 oktober deed AB Inbev al een bod op SABMiller, dat bedroeg toen 42,15 pond (57 euro) per aandeel, wat de bierbrouwer waardeerde op ongeveer 92 miljard euro. 

Lees ook

Voor AB Inbev was dat al de derde overnamepoging. Om te beginnen werd 38 Britse pond per aandeel gebonden. De tweede keer werd dit bod verhoogd met 2 pond. 

Het bestuur van SABMiller liet echter ook de derde keer weten het bod veel te laag te vinden. De druk op SABMiller om nu wel toe te happen was hoog, omdat onder meer grootaandeelhouder Altria een overname wel zag zitten.

Aantal bieren AB InBev

Heineken

Om de touwtjes zelf in handen te houden, probeerde SABMiller vorig jaar Heineken te verleiden tot een fusie. De oprichtersfamilie van de Nederlandse brouwer bleek daar alleen niet voor te porren.

AB Inbev is bekend van merken zoals Stella Artois, Budweiser en Corona. SABMiller produceert naast Grolsch ook Peroni en Miller Light. AB Inbev heeft wereldwijd 155.000 werknemers. Bij SABMiller werken 69.000 mensen.

AB InBev en SABMiller zijn samen goed voor een jaaromzet van omgerekend bijna 57 miljard euro. Heineken, dat op de mondiale biermarkt nu nog de derde plek inneemt achter de twee fusiepartners, kwam vorig jaar tot een omzet van ruim 21 miljard euro.