Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Alcoholpercentage verlagen om consumptie terug te dringen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Alcoholpercentage verlagen om consumptie terug te dringen

12 augustus 2016 om 13:40

Het alcoholpercentage in bier en andere dranken verminderen is de meest effectieve manier om alcoholgebruik terug te dringen, aldus verslavingswetenschappers.

Alcoholvrij bier

Onderzoekers van het CAMH, een verslavingscentrum in Canada, analyseerden een aantal bestaande onderzoeken naar drinkgedrag. Hun doel was om de meest effectieve manier te vinden waarop alcoholconsumptie kan worden teruggedrongen.

Alcoholpercentage verlagen

Bier zonder alcohol is als een BH aan een waslijn Hun conclusie is dat het verlagen van alcoholpercentages het meest doeltreffend is. Mensen blijken niet meer gaan drinken als er iets minder alcohol in hun biertje zit. Hierdoor krijgen ze minder alcohol binnen.

Lees ook

"We kunnen bijvoorbeeld het gemiddelde gehalte verlagen van 5,5 procent naar 4,5 procent. Volgens de wetenschap zou dit geen effect hebben op de consumptie. Mensen merken het doorgaans niet en zullen niet een extra biertje nemen. Maar de voordelen voor de volksgezondheid zijn enorm", aldus CAMH-directeur Jurgen Rehm tegen CBC. Ben je benieuwd naar huidige alcoholvrije en alcoholarme bieren?

Voordelen producenten

Het voordeel van de maatregel zou volgens Rehm zijn dat producenten baat hebben bij lagere alcoholpercentages. De verkoop zou gelijk blijven, terwijl de productiekosten dalen. Enkele drankfabrikanten zouden hun percentages om deze redenen al verlaagd hebben.

De Canadezen raden beleidsmakers aan om deze ontwikkeling te bespoedigen. "Het zou logisch zijn om beleid te maken waarbij dranken met een lager alcoholpercentage worden gestimuleerd. Dat dient het algemeen belang."

Het voordeel voor consumenten is dat je met alcoholvrij bier (of radler) langer kunt blijven hangen op een feestje als je nog moet rijden!

Cookie instellingen