Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Belgisch bier wordt minder populair - export neemt af

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Belgisch bier wordt minder populair

12 juni 2014 om 12:09

Afgelopen jaar was geen goed jaar voor het Belgische bier. Niet alleen blijven de Belgen steeds minder bier drinken, ook met de export gaat het slecht. Dit blijkt uit het jaarrapport van de Belgische Brouwers.

Belgisch bier wordt minder populair

Belgen drinken en verkopen minder bier

Het afgelopen jaar was geen goed jaar voor onze zuiderburen. In november 2013 begonnen de Belgische Brouwers daarom al een campagne om Belgen meer bier te laten drinken. Sinds 2003 is de binnenlandse consumptie met 19,3 procent gedaald.

De export van Belgisch bier compenseerde deze daling altijd, nu blijkt echter uit het jaarrapport van de Belgische Brouwers dat ook de export van Belgisch bier te wensen over laat. Deze daalde vorig jaar namelijk met 5 procent.

Lees ook

Franse accijnsverhoging grootste oorzaak

Vooral in de Europese Unie werd minder Belgisch bier verkocht. Als belangrijkste oorzaak geldt een accijnsverhoging in Frankrijk. En Frankrijk is veruit de grootste afnemer van Belgisch bier. Deze accijnsverhoging leidde tot een exportafname van 8 procent. Dat is omgerekend een omzetverlies van 58,6 miljoen euro. Een flinke strop voor de Belgische Brouwers.

Klein lichtpuntje: toename export naar VS

In de VS zijn ze nog steeds dol op Belgisch bier. Zo was er tussen 2008 en 2012 een toename in de verkoop van Stella Artois van maar liefst 81,81 procent. En de keren dat Westvleteren in de VS te koop is, staan de rijen dubbeldik voor de slijterijen. Helaas kunnen deze groeicijfers in de VS aan het negatieve plaatje niet veel veranderen, omdat het om relatief kleine hoeveelheden gaat. Ook in enkele Aziatische landen stijgt de verkoop, maar ook hier geldt dat dit weinig effect heeft in het totaalplaatje.

Cookie instellingen