Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Westvleteren een verkoopsucces in de VS

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Westvleteren een verkoopsucces in de VS

17 december 2012 om 10:35

Het was net of de nieuwste iPhone werd verkocht, zo'n gekte heerste er vorige week in en rond enkele selecte bier-speciaalzaken in de VS. Het was echter de beroemde trappist Westvleteren XII die eenmalig over de toonbank ging. In één dag was het bier uitverkocht!

Westvleteren XII te koop in VS
Westvleteren XII
Westvleteren XII glas en flesje

De Sint-Sixtusabdij die verantwoordelijk is voor het lekkerste bier ter wereld, Westvleteren XII, heeft vorige week eenmalig zijn beroemde trappist verkocht in de Verenigde Staten. Dit was hét moment waar Amerikaanse bierfanaten op zaten te wachten. Aangezien het bier normaal enkel te koop is bij de abdij zelf, is het behoorlijk onbereikbaar voor de Amerikaanse bierliefhebber. 

Dubbele prijs

Om de dure renovatie aan de abdij te financieren, heeft de abdij, net als vorig jaar in België en eerder dit jaar in ons eigen land, een aantal speciale geschenkverpakkingen beschikbaar gesteld voor verkoop buiten de muren van de abdij.

Waar in Nederland 7.500 geschenkverpakkingen, bestaande uit zes flesjes Westvleteren XII en twee bokalen, beschikbaar waren voor de verkoop, moest de VS het doen met 15.000 pakketten. De geschenkverpakkingen werden te koop aangeboden in 143 speciaalzaken verspreid over heel de VS, voor een zacht prijsje van 85 US dollar, omgerekend zo'n € 65,-. Dit is meer dan het dubbele van de prijs in Nederland (€ 27,50)!

Legendarische status

De totale gekte rondom Westvleteren XII wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het bier meerdere keren op rij door twee invloedrijke Amerikaanse websites, Beeradvocate.com en Ratebeer.com is verkozen tot het lekkerste bier ter wereld. En de Amerikaanse omroep ABC bestempelde de trappist bij de aankondiging van de verkoop als "één van 's werelds meest ongrijpbare en vereerde bieren."

Lees ook

"Dit was zonder twijfel de belangrijkste dag van het jaar in de biersector in de VS, of misschien zelfs ooit", zei Adam Nason van de nieuwssite Beerpulse.com. De gekte ging door op veilingsite eBay. Sommige van de gelukkigen die een geschenkverpakking hadden bemachtigd, probeerden deze door te verkopen voor prijzen tot 600 US dollar!

Lange rijen

De verkoop ontketende collectieve waanzin in de Amerikaanse bierliefhebbersgemeenschap. Fans sloten aan in lange rijen voor alle 143 winkels die de geschenkverpakkingen verkochten. Sommige fans stonden zes uur in de rij om de zo begeerde verpakking te bemachtigen. Suzanne Schalow van Craft Beer Cellar in Belmont, vlakbij Boston, mocht maar liefst 365 verpakkingen verkopen en is al sinds de zomer bezig met de voorbereidingen van de verkoop van "Westy 12". Zij heeft ervoor gekozen om driekwart van de verpakkingen via loting te verkopen om iedereen een eerlijke kans te geven en zo te lange rijen voor de winkel te voorkomen.

In recordtempo uitverkocht

Het vloeibare goud was in no time uitverkocht. Alle 143 winkels meldden dat binnen één dag alles weg was. "Ik heb enkele harten moeten breken. Zo gaat het nu eenmaal als je iets verkoopt waar zo veel vraag maar zo weinig aanbod van is", aldus de eigenaar van de New Yorkse bierhandel Beer Table Pantry. Het was volgens de eigenaar 'completely nuts', de winkel had maar 24 geschenkverpakkingen te koop. Binnen enkele minuten na opening was alles dan ook uitverkocht.

Bekijk dit filmpje om een indruk te krijgen van de lange rijen!

Maak zelf kans op een verpakking Westvleteren XII

Geen zin om 600 US dollar neer te tellen, hoe lekker dit bier ook is? Kijk dan even op onze Facebookpagina en like ons! Onder de eerste 1000 likes wordt de felbegeerde geschenkverpakking verloot!