Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier in 1 jaar 15% duurder in Frankrijk

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier in 1 jaar 15% duurder in Frankrijk

23 juli 2013 om 09:47

Vorig jaar besloot de Franse regering de accijnzen op bier met 160% te verhogen, bier in Frankijk is daardoor 15% duurder geworden.

Franse regering en bier accijnzen

Vorig jaar besloot de Franse regering de accijnzen op bier met 160% te verhogen. Bierbrouwers reageerden boos omdat zij voorzagen dat de omzet van bier in Frankrijk zou dalen. Nu het stof is neergedaald blijkt de consumentenprijs van bier met 15% te zijn gestegen. Wie in Frankrijk op vakantie gaat, merkt dat.

De maatregel zorgt er bovendien voor dat bier inmiddels 10 tot 16 maal zo zwaar belast is als wijn, een belangrijk Frans product.

Lees ook

Frankrijk wijnland

Frankrijk is geen grote bierproducent, terwijl het grootste Franse biermerk Kronenbourg in de Deense handen van Carlsberg is. De grote bierbrouwers zijn allen buitenlands (Heineken, InBev en Carlsberg). Zij worden het zwaarst belast omdat de Franse overheid de kleine Franse brouwers op een iets lichter accijnsregime heeft gezet.

De Europese bierbrouwers zien hun omzet teruglopen en protesteren tegen de maatregel die de Franse schatkist een half miljard euro moet opleveren en de wijnverkopen moet stimuleren. Ze tekenen dan ook protest aan bij de Europese Commissie omdat ze vinden dat Frankrijk zijn belastingregime oneerlijk gebruikt om de vrije handel binnen Europa te frustreren. 

Bron: Foodlog.nl

Cookie instellingen