Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier duurder door gersttekort?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier duurder door gersttekort?

08 augustus 2018 om 10:15

De oogst van gerst valt tot wel 40% lager uit in o.a. Duitsland en Scandinavië door de aanhoudende droogte en warmte. Hierdoor stijgt de prijs van gerst en wellicht ook van bier.

Gerst
Lindeboom logo
Gulpener Brouwerij

Tekort aan gerst

Door het tekort stijgen de prijzen voor brouwgersten. Volgens adviesbureau RMI Analytics zal de Europese Unie te maken krijgen met een fiks tekort aan brouwgerst: zo'n 490 miljoen kilo. Voor brouwers is gerst per biertje best weinig, maar als we het voor al het gebrouwen bier beschouwen is het een flinke kostenpost. De meeste grote brouwers betalen echter hetzelfde bedrag voor dezelfde hoeveelheid gerst door langlopende contracten. 

Bier duurder voor de consument?

Of consumenten in de supermarkt ook met prijsstijgingen te maken zullen krijgen, is niet bekend. Grote bierbrouwers hebben de prijzen voor hun grondstoffen vaak al vastgelegd via langer lopende contracten. Hierdoor is het niet zeker of bierbrouwers last zullen hebben van de hogere grondstofkosten. 

Heineken liet bij de presentatie van zijn resultaten over het de eerste helft van 2018 al weten dat de grondstofkosten waren gestegen. De brouwer verwachtte echter geen invloed op de financiële resultaten dit jaar.

Lees ook

Geen problemen voor Limburgse brouwers

Alfa bieren 1Limburg vroeg een aantal Limburgse brouwers over het naderende tekort, maar zij zeggen niet te verwachten in de problemen te komen. Zo geven Alfa en Lindeboom aan dat ze hun gerst uit Frankrijk (waar de oogst juist goed is) of uit meerdere verschillende landen halen.

Gulpener geeft aan dat ze 90% van de grondstof bij boeren uit de regio halen en er afspraken over de prijzen zijn gemaakt. De gerstoogst lijkt in Limburg bovendien juist prima te zijn. 

Meer bier op Biernet.nl