Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier gemaakt van brood

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier gemaakt van brood

08 maart 2017 om 09:30

Het Amsterdamse ondernemerscollectief BeeBlue heeft samen met brouwerij Branie Bier een circulair biertje gebrouwen.

Dit bier is namelijk voor 24 procent gemaakt van brood. 

Bier gemaakt van brood
Branie bier logo

Het biertje van BeeBleu en brouwerij Branie Bier heeft de naam Toost gekregen en wordt gemaakt van onverkocht brood van bakkerij BBROOD. 

Verspilling van brood

Jaarlijks wordt er ongeveer 75 miljoen kilo brood afgedankt in Nederland. Dat is genoeg om een toren te bouwen van 30 meter met een oppervlakte van een voetbalveld. Daarom vindt de brouwer van Toost het belangrijk dat brood wordt hergebruikt. 

Toost

Vaak is het brood gewoon nog vers en dus goed bruikbaar. Brood blijkt een hele goed vervanger van mout. Een deel van het mout wordt dus uiteindelijk vervangen door geroosterd brood. Het Pale Ale-bier dat hieruit voortkomt, is sinds gisteren verkrijgbaar bij vijftien vestigingen van de supermarktketen Marqt.

Lees ook

Bier en Brood

Toost is niet het enige gerecyclede bierproduct, ook de Belgische brouwerij Beer Project is bezig met het brouwen van bier dat voor een deel bestaat uit brood. Het biertje met de naam Babylone bestaat voor maar liefst uit 30 procent uit geroosterd brood. 

In Nederland heeft de Amsterdamse startup Brouwbrood het omgekeerde gedaan, namelijk brood gemaakt van bierbostel. De hoogwaardige reststroom van Oedipus Brewing wordt verwerkt en hiermee bespaart de bakkerij een kwart van de nieuwe grondstoffen in brood. Hiermee zette BrouwBrood een eerste stap naar de circulaire economie binnen beide productgroepen.

Brouwbrood

Cookie instellingen