Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier is te goedkoop?!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier is te goedkoop?!

21 oktober 2016 om 11:03

Bier is veel te goedkoop volgens het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP).

Het invoeren van een minimumprijs zou het alcoholmisbruik terugdringen.

Grolsch Brouwerij
Grolsch Logo

Supermarkten stunten erop los met bier in de schappen, bijna elke week vind je wel ergens een aanbieding. Een kratje bier van 24 flesjes koop je tegenwoordig al voor minder dan vijf euro, oftewel 20 cent per flesje. "Dat zijn echt bespottelijke prijzen", zegt Wim van Dalen, directeur van STAP.

Bierprijzen

Amstel aanbiedingDe lage prijzen trekken jongeren en probleemdrinkers aan en wekken alcoholisme, criminaliteit en ziekteverzuim in de hand. Dat kan worden voorkomen door een minimumprijs in te voeren op alcohol, zegt STAP. Om de noodzaak daarvan te onderbouwen brengt het de resultaten van zes recente onderzoeken naar buiten: die laten zien dat het instellen van een minimumprijs de beste oplossing is.

Als er een minimumprijs komt, zou die er moeten komen voor alle alcohol, zowel in de supermarkt als de horeca. De prijs zou dan gebaseerd moeten worden op het alcoholpercentage: voor een kratje bier in de supermarkt komt dat uit rond 8,50 euro of 35 cent per flesje.

Lees ook

Reacties brouwers

Brouwers reageren vooralsnog gemengd. Bavaria laat weten niet blij te zijn met 'de hoge promotiedruk op kratten bier in de supermarkten', omdat dat het imago van het merk niet ten goede komt.

"In een zwaar concurrerende biermarkt zijn we als relatief kleine speler wel genoodzaakt om (gedeeltelijk) daarin mee te gaan", laat een woordvoerder weten. Voor dit probleem zou een minimumprijs een oplossing kunnen zijn. Grolsch zegt 'om principiële redenen' tegen de vaste prijs te zijn.

De politiek moet uiteindelijk beslissen of de minimumprijs er ook daadwerkelijk komt. Bekijk snel de bieraanbiedingen en sla een lekker biertje in voor een mooie prijs!