Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierfiets verdwijnt nu écht uit Amsterdam | Bierfietsen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierfiets verdwijnt nu écht uit Amsterdam

01 november 2017 om 14:01

De bierfiets wordt per 1 januari 2018 verboden in het centrum van Amsterdam. Dit heeft de voorzieningenrechter gisteren besloten. Er komt een gebiedsverbod voor de drukste delen van het Amsterdamse centrum voor bierfietsen .

Bierfietsen verdwijnen uit het straatbeeld van Amsterdam

Irritatie onder binnenstadbewoners

Extra lange bierfiets

Binnenstadbewoners van Amsterdam ergerden zich aan de bierfiets. Er leek al vaker een verbod op de bierfiets te komen.

Het was de bijvoorbeeld de bedoeling dat op 1  januari 2017 de bierfiets uit het straatbeeld zou verdwijnen. De exploitanten tekenden beroep aan en de rechter oordeelde dat de gemeente met een betere onderbouwing moest komen voor een gebiedsverbod. De uitkomst was dat de bierfiets nog in het Amsterdamse centrum gedoogd werd. 

Bierfiets overlast

De afgelopen jaren heeft de hoofdstad veel overlast van de bierfiets gehad. De rijdende bar in een drukke straat met ongeveer 12 dronken mannen leidt vaak tot overlast en baldadig gedrag. Daarnaast zorgt het ook voor verkeershinder in smalle straten in de stad. Ook zijn er in de afgelopen jaren een aantal ongelukken gebeurd waar een bierfiets bij was betrokken

De discussie rondom de trapbars heeft de gemoederen de laatste jaren hoog doen oplopen. Zo werd de bierfiets in 2010 al eens verboden, maar kwam er een smallere variant voor in de plaats die wel binnen de regels viel.

Lees ook

Bierfiets ongeluk

Gevolgen voor exploitanten

Exploitanten zijn het niet eens met de beslissing die de voorzieningenrechter nam. Volgens hen zijn er maatregelen mogelijk om de overlast op een andere manier terug te dringen. Daarnaast vinden ze het besluit in strijd was met hogere regels en dat de burgemeester dit niet zelf mocht beslissen, maar ook de wethouders erbij had moeten betrekken.

Na verschillende verboden in het verleden die min of meer teruggedraaid werden lijkt nu toch echt het doek gevallen voor de bierfiets in het centrum van Amsterdam. Na 1 januari 2018 mag er nog steeds gefietst worden met de bierfiets, maar niet in de binnenstad. Andere wijken zijn nog wel 'bierfietsvriendelijk', maar of de exploitanten daar gebruik van gaan maken is nog niet bekend. 

Cookie instellingen