Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

China ronselt Nederlandse studenten voor illegale export Heineken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

China ronselt Nederlandse studenten voor illegale export Heineken

17 maart 2015 om 15:05

Tientallen Nederlandse studenten worden door partijen in China geronseld om te helpen bij de illegale export van Heineken-bier naar Azië.

heineken draaidop
Heineken Pilsener flesje
Heineken Logo

Vraag naar monoflesjes Heineken explosief gestegen

Heineken Nederland bevestigde onlangs dat de verkoop van de Heineken draaidopflesjes in Nederlandse supermarkten de afgelopen tijd explosief is gestegen door een groeiende vraag naar de producten vanuit Azië. De bierbrouwer heeft daarom een quotum op de verkoop ingevoerd.

Lees ook

Studenten ronselen

Er zijn inmiddels manieren gevonden om het quotum van Heineken te omzeilen. De Chinese ondernemer Yang Liu (31) zegt dat "twintig tot dertig" studenten haar helpen bij het kopen van de draaidopflesjes. Zo omzeilt Liu de restricties die Heineken onlangs oplegde aan de verkoop aan Aziaten. Als gevolg belandt bier dat bedoeld is voor de Nederlandse markt massaal in winkels in China. Zonder dat een cent in- of uitvoerrechten worden betaald.

Half miljoen flesjes in loods

Liu heeft naar eigen zeggen op dit moment al een half miljoen flesjes klaarstaan in een loods in Rotterdam. Volgende maand verscheept ze die naar China, maar ze is actief op zoek naar Nederlanders die nog meer Heineken voor haar willen kopen. In haar drie winkels in China, die het moeten hebben van de verkoop van Nederlands babymelkpoeder en bier, kan ze de hoofdprijs vragen. "Chinezen beschouwen Heineken als delicatesse. En ik ben echt niet de enige. Heel veel collega's doen precies hetzelfde." zegt Liu.

Met de opbrengsten kan Yang Liu de aanschaf, het transport, en het ’omkopen van Chinese douanebeambten’ ruimschoots betalen. Van wat ze daarna overhoudt, kan de Chinese riant leven.

Cookie instellingen