Bavaria aanbieding

Einde aan bieraanbiedingen?

Als het aan staatssecretaris Blokhuis ligt komt er een einde aan bieraanbiedingen. Deze maatregel moet helpen om alcoholgebruik aan banden te leggen.

30 augustus 2018 om 16:17


Alcoholgebruik

Staatssecretaris Blokhuis schrijft dit in een conceptversie van het preventieakkoord over alcohol, dat in handen is van RTL Nieuws

Het preventieakkoord bevat allerlei maatregelen waardoor Nederlanders gezonder moeten gaan leven. De strijd tegen alcohol is een belangrijk onderdeel. Als het aan ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, komt er een einde aan stuntaanbiedingen op alcohol.

Ook mogen supermarkten van het kabinet straks geen kratjes bier meer voor de halve prijs aanbieden. Ook wijnacties van slijterijen zijn verleden tijd.

'Geen gestunt meer'

In de plannen staat verder dat Blokhuis de accijnzen op alcohol wil indexeren. Dat betekent dat hij de prijs van alcohol in de winkel wil laten meegroeien met de inflatie. We gaan dus geleidelijk meer betalen voor (sterke) drank.

Ook wil de staatssecretaris onderzoeken of voor alcoholhoudende dranken een minimumprijs kan worden ingevoerd. Zo'n minimumprijs bestaat al in Schotland. Als het in Nederland zover komt, betekent het dat een kratje bier hier minimaal 20 euro zou gaan kosten, blijkt uit een berekening van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).  

Bezoek RTL Nieuws voor het complete artikel.

Gevolgen voor de bierliefhebber

Voor ons bierdrinkers is het natuurlijk geen leuk nieuws. We genieten graag van een biertje voor een schappelijke prijs. Het afgelopen jaar zijn vooral aanbiedingen van speciaalbier enorm toegenomen.

Dit leidt ertoe dat bierliefhebbers geregeld een ander speciaalbier kunnen proberen en hun smaak kunnen ontwikkelen. Voor een groot deel van de Nederlandse bierwereld kan een dergelijke prijsverhoging dus grote gevolgen hebben, aangezien mensen weer voor hun oude vertrouwde (iets minder dure) pilsje gaan. 

De afgelopen jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden waarbij bierliefhebbers juist genieten van kleinere hoeveelheden speciaalbier. Bewust genieten wordt meer en meer de standaard. Het voorstel van de staatssecretaris lijkt ons dan ook onnodig en vreemd getimed.

Gevolgen voor speciaalbierbrouwerijen

Ambachtelijke brouwerijen zijn de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond geschoten. Voor kleinere brouwerijen zal een accijnsverhoging desastreuze gevolgen hebben, aangezien ze met hun kleinere volumes meer moeite hebben om een acceptabele marge te maken. De prijzen van deze bieren zullen dus flink stijgen wat consumenten af kan schrikken om nog lokale, ambachtelijke bieren te kopen. 

6 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Peter (gast) op 22-11-2018 om 16:49:55

Onzien mensen gaan zo en zo drinken allen nwt als met sigaretten... onzien

Friese modelbaanclub (gast) op 14-11-2018 om 14:30:00

We zijn een kleine vereniging die de contributie lager kan houden door de bar inkoop scherp te doen. Het wordt straks voor leden met een kleinere beurs moeilijk om lid te blijven en deel te nemen aan sociale aktiviteiten... Dat kan toch nooit als bijkomende schade geaccepteerd worden?

Harm Jongman (gast) op 07-09-2018 om 13:26:12

….jammer, maar oke….gaan dan wel tegelijkertijd de prijzen van alle gezonde artikelen, die nu extra duur zijn, ook drastisch omlaag??? Nee, denk het niet, he?!

Beil (gast) op 05-09-2018 om 18:40:45

Die klootzak weet zeker niet dat duizenden mensen alleen kunnen rond kunnen komen door van aanbiedingen te leven, ook hun biertje wordt hen nog afgepakt op deze manier, echt weer een voorbeeld van de afstand tussen de politiek en de kiezer! Hij zal zelf wel niet drinken, gelovige hark!

Cor (gast) op 31-08-2018 om 23:44:23

Ik werk net over de grens neem iedere week 13 kratjes mee voor familie en enkele vrienden, speciaal bier voor de prijs van een kratje "gewoon bier" uit Nederland.
De Nederlander wordt voor de zoveelste keer betutteld, maar ja de schatkist moet ook gevuld blijven voor de dure hobby's van deze regering.

Arjan (gast) op 30-08-2018 om 20:40:30

Dat betekent enkel nog bier bij onze zuiderburen en oosterbierem halen

Reclame van Budweiser

Super Bowl 2011 - Wild West
Commercial van 'Wild West' tijdens de Super Bowl

Meer reclames van Budweiser

Laatste reacties