Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Goedkoper bier door magnetisch veld?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Goedkoper bier door magnetisch veld?

29 december 2014 om 10:35

Elke bierdrinker zal het wel eens hebben meegemaakt: je opent een flesje bier en het begint als een gek te schuimen. Daar is nu een ongewone oplossing voor die bier in de toekomst zelfs goedkoper kan maken!

Bierschuim verminderen met magnetisch veld

Tijdens het brouwproces zorgen een aantal chemische reacties ervoor dat bier bruisend wordt. Om dat tegen te gaan, gebruiken brouwers hop-extracten, die antischuim-deeltjes bevatten. Maar het schuimen kan hiermee niet volledig uit het bier worden gehaald, waardoor bier dus nog steeds heftig schuimt wanneer het uitgeschonken wordt.

Lees ook

Onderzoek in Brouwerij van Orval

Belgische onderzoekers van het Centrum voor Voeding en Microbiologie kwamen via experimenten in de brouwerij van Orval tot de conclusie dat magneten het schuimen nog beter kunnen verminderen. Door een magnetisch veld te creëren rond het bier worden de antischuim-deeltjes in het bier actiever, met minder schuimend bier tot gevolg.

Goedkoper en minder bitter bier

Een bijkomend voordeel: deze uitvinding zou in de toekomst ook de prijs van bier naar beneden kunnen halen. Door tijdens het brouwproces een magnetisch veld te creëren, zijn er namelijk minder hop-extracten nodig om het schuimen van het bier tegen te gaan. Dit heeft gevolgen voor de kostprijs van het brouwproces. Bovendien neemt het proces slechts enkele minuten in beslag en zorgt het er ook voor dat het bier minder bitter wordt.

Cookie instellingen